Közélet

A Fidesz nem tesz feljelentést kommunista bűncselekmények gyanúja miatt

A Fidesz nem tesz feljelentést kommunista bűncselekmények gyanúja miatt

2012. január 9., hétfő
A Fidesz nem tesz feljelentést kommunista bűncselekmények gyanúja miatt

A fideszes Gulyás Gergely szerint rövidesen megszületnek a feljelentések a kommunista diktatúrában elkövetett bűncselekmények miatt, ám azokat nem a Fidesz teszi majd, a politikus úgy véli ugyanis, ártana az ügynek, ha a kormánypárt tenne feljelentést.

Az Országgyűlés -

Gulyás Gergely

javaslatára - december 30-án hozott törvényt az emberiesség elleni bűncselekmények elévülhetetlenségéről és a kommunista diktatúrában elkövetett egyes bűncselekmények üldözéséről. A Fidesz e jogszabály alapján - amely január 1-jén lépett hatályba - vonná felelősségre az 1956-os forradalmat követő megtorlások politikai megrendelőit. Gulyás Gergely a törvényjavaslat benyújtásakor, október közepén tartott sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy a jogszabály hatálybalépése után a Fidesz-frakció megteszi majd a szükséges intézkedéseket az eljárások megindításához. A politikus hétfőn az MTI megkeresésére ugyanakkor úgy fogalmazott: "ma az eljárások megindításának lehetőségére történő figyelemfelhívás a szükséges lépés a részünkről, vagyis arra, hogy a törvény hatályba lépett, így feljelentés esetén nincs akadálya a törvényben meghatározott körben a büntetőeljárások lefolytatására". Álláspontja szerint nem lenne szerencsés, ha ő vagy a képviselőcsoport tenne feljelentést. Ártana az ügynek, és egy teljesen felesleges támadási felületet jelentene, ha a törvény előterjesztője adna be feljelentést - jelentette ki. A fideszes képviselő hangsúlyozta, nehéz megbecsülni, hogy hány ember ellen indulhat eljárás; szerinte legfeljebb néhány tucat. Hozzátette azt is, hogy az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában van a legtöbb olyan információ, amely az esetleges eljárásokhoz szükséges lehet. A Magyar Hírlap január 4-én azt írta, hogy a Legfőbb Ügyészséghez és a Fővárosi Főügyészséghez az év első napjaiban még nem érkezett feljelentés a december végén elfogadott törvény alapján. A jogszabály szerint azok minősülnek a kommunista diktatúrában - 1949. augusztus 20-a és 1990. május 1-je között - elkövetett bűncselekményeknek, amelyek az elkövetésükkor hatályos büntető törvény szerint - a most elfogadott jogszabályban meghatározott - bűncselekmények voltak, így például a szándékos emberölés, a kényszervallatás, a jogellenes fogvatartás, abban az esetben, ha a pártállam nevében, érdekében vagy egyetértésével követték el, és a kommunista diktatúrában az elkövetővel szemben politikai okból nem indult büntetőeljárás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.