Gazdaság

KDNP: törvényjavaslat a kártyás áram és gázmérőórák elterjesztéséért

KDNP: törvényjavaslat a kártyás áram és gázmérőórák elterjesztéséért

2011. december 22., csütörtök
KDNP: törvényjavaslat a kártyás áram és gázmérőórák elterjesztéséért

Az előrefizetős, kártyás áram és gáz mérőórák általános elterjesztését célzó törvényjavaslatot nyújt be a közeljövőben a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP); az indítvány szerint a szolgáltatóknak minden hatvan napon túli hátralékba kerülőnél kötelező lenne ilyen mérőórát felszerelni.

Harrach Péter

, a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a közüzemi díjtartozás súlyos probléma, sokan kerülnek nehéz helyzetbe a halmozódó hátralék miatt, a kikapcsolás vagy kilakoltatás veszélye fenyegetheti ezeket a családokat. A kereszténydemokrata politikus a mostani szabályozást igen bonyolultnak tartozta, amin - mint mondta - változtatni kell. Harrach Péter a kártyás telefonokhoz hasonlította az ilyen típusú mérőórák működését.

Bús Balázs

III. kerületi polgármester rámutatott: nagyon nagy hátralékok halmozódtak fel, a mostani rendszer csak késve reagál a problémákra, s az adósságkezelési szolgáltatások is akkor indulnak be, ha már nagyobb tartozás felhalmozódik. Jelen pillanatban is lehet kártyás mérőórákat felszerelni, de az eljárás bonyolultsága miatt kevesen élnek ezzel, és nem igazán jól működik a rendszer - jegyezte meg. A KDNP javaslata alapján minden olyan fogyasztónál, aki hatvan napon túli hátralékba kerül, a szolgáltató kártyás mérőóra felszerelésére lenne kötelezve. Ezzel megakadályozható lenne a további hátralékok felhalmozása, viszont az életveszélyes helyzetek is elkerülhetők lennének - mondta. Ha szükség van a fogyasztásra, nagyon könnyen lehet ezeket az órákat feltölteni, illetve az önkormányzatok támogatási rendszerébe is könnyen beilleszthetők - magyarázta. A javaslat másik eleme, hogy aki már hátralékos, annál minden befizetés húsz százaléka az adósság törlesztésére fordítódik. A kiosztott háttéranyag szerint a mérőórák úgy működnének, hogy ötezer forintnyi feltöltésből négyezer forint felhasználható lenne, míg ezer forint a fennálló adósságot törleszti. Az ilyen mérőórák felszerelése után a szolgáltatónak a felszerelésről, és az inaktív órák fogyasztási helyéről adatot kell szolgáltatnia jegyzőnek. Harrach Péter megjegyezte: látják, hogy a szolgáltatók ebben ellenérdekeltek, "ezt is le kell küzdeni". Bús Balázs kérdésre válaszolva elmondta: kérhető az önkormányzattól a védendő státuszba vétel, és ezekben az esetekben a szolgáltatónak saját költségén kell a mérőórát felszerelni, és annak tulajdonosa is a szolgáltató. Ettől függetlenül is kérheti bárki a mérőóra felszerelését, saját költségén. Az MTI kérdésére hozzátette: a mérőóra felszerelésének költsége mintegy 29 ezer forint. Bús Balázs elmondta: a befizetés után kap egy kódot a fogyasztó, ezt kell beütni, és a számlálás visszafelé történik. Ez a rendszer mindenképpen megtakarításra ösztönöz, látják mennyi áramot fogyasztanak, lehet spórolni.

Pálffyi István

frakciószóvivő felidézte, hogy a Fidesz frakcióvezetője korábban már beterjesztett egy javaslatot, ami szabályozni kívánta ezt a kérdést. Az az indítvány kikapcsolási moratóriumot vezetett be, amely azonban az energiaágazatot megosztotta, és az energiaügyi államtitkár szakmai rosszallását is kiváltotta. A KDNP javaslata nemcsak a szociális ágazatban működők egyöntetű helyeslését bírja, hanem arra is alkalmas, hogy a törvényhozók között is konszenzust teremtsen - fejtette ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.