Közélet

Jelentősen módosulhat a szegedi tömegközlekedés menetrendje

Jelentősen módosulhat a szegedi tömegközlekedés menetrendje

2011. december 19., hétfő
Jelentősen módosulhat a szegedi tömegközlekedés menetrendje

72-es lesz a 2-es buszból márciustól

Újra teljes pályáján jár az 1-es villamos, az új 2-es villamos is üzembe áll márciusig, ami több járat életében jelent majd változást. A 83-as busz például már nem megy el Makkosházára, ahogy a 2-es busz sem; az utóbbi járatot ráadásul 72-esre keresztelik.

A pénteki

évzáró közgyűlésen

fogadta el a testület a Szegedi Közlekedési Kft. ügyvezetőjének,

Tóth István Tibornak

a járatváltozásokkal kapcsolatos javaslatát

Kalmár Ferenc

(Fidesz-KDNP) városüzemeltetési tanácsnok előterjesztésében. A buszok menetrendjének a következő hónapokban történő pontosítására a városüzemeltetési bizottság megkapta a kért felhatalmazást.

Márciusban léphet érvénybe az új menetrend

Az előterjesztés szerint a 2-es villamos (Vértó – Szeged pályaudvar) beindítása miatt a 2-es, illetve 83/83A-s jelzésű buszok nem közlekednek Makkosházig. A 83-as járat a Mars tér – Vadkerti tér között járna majd, a 2-es újszegedi szakaszát pedig a 72-es autóbusz váltja ki. A 8-as trolibuszvonal a Körtöltés végállomás helyett a Makkosház végállomásig jár a klinikáktól. Az 5-ös trolibusz a Körtöltés végállomásig fog közlekedni az újszegedi gyermekkórháztól. A 9-es troli végállomása Makkosházról Vértóra kerül át (a Lugas utca marad a másik végpont). A részletekről Tóth István Tibort is megkérdeztük. „A testületi döntés értelmében 2012. március 3-án módosul a menetrend, hiszen a szabályzat szerint minden járatváltoztatásokkal kapcsolatos közgyűlési döntés után hatvan napjuk van a közlekedési társaságoknak azok bevezetésére” – beszélt először a konkrét időpontokról az SZKT igazgatója. Hozzátette: a városüzemeltetési bizottság megkapta továbbá a jogot arra, hogy a konkrét pontosításokkal kapcsolatban folytasson tárgyalásokat. „Ami biztos: a 2-es villamos márciusi beindítása, valamint az 5-ös, 8-as és 9-es trolik végállomásának változása. A 2-es busz is megszűnik, helyette a 72-es közlekedik majd Mars tér – Újszeged, Erdélyi tér között, összehangolva a 71-es busz menetrendjével. A 83-as, illetve 83A-s járatot is érinti az átalakulás: helyettesítésére két alternatíva is van. Az egyik, hogy a Mars tértől megy majd Alsóvárosra a 83-as, a másik pedig, hogy nem közlekedik többé, hanem a 20-as busz útvonalát hosszabbítjuk meg Alsóvárosra. Jelenleg az első változat van jóváhagyva, de a végső döntést a városüzemeltetési bizottság hozza meg” – avatott be a részletekbe Tóth István Tibor. Megtudtuk: a járatátszervezés költségracionalizálással is jár. „A 2-es villamos működése éves szinten 160 millióba kerül, a trolibuszvonalak végállomásainak átszervezésével 30-35 millió forintot tudunk megtakarítani, a két autóbuszjárat megszüntetésével pedig 127 milliót, így lényegében kiegyenlítjük a költségeket” – beszélt a tervek pénzügyi vonzatairól az igazgató.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.