Gazdaság

Egymilliárdos kárt okoz a külföldi használtautók kereskedelme

Egymilliárdos kárt okoz a külföldi használtautók kereskedelme

2011. december 28., szerda
Egymilliárdos kárt okoz a külföldi használtautók kereskedelme

Az adóhivatal csaknem ötven büntetőeljárást kezdeményezett az utóbbi időszakban azokkal az adócsalókkal szemben, akik nem fizették meg az adót a külföldről behozott autók után - írja szerdai számában a Magyar Nemzet.

A lap a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) megtudta: az elmúlt négy esztendőben csaknem egymilliárd forint adót próbáltak meg elcsalni az elkövetők. A tettesek az utóbbi időben változtattak módszereiken, míg korábban a regisztrációs adó megfizetését próbálták elkerülni, manapság a forgalmi adóval trükköznek. A módszer lényege, hogy az EU más tagállamában forgalomba helyezett használt autókat fantomcégek vagy strómanok nevére bejegyzett vállalkozások hozzák be Magyarországra, az importáló társaság a regisztrációs adót megfizeti ugyan, de az áfa bevallásáról és átutalásáról már megfeledkezik. Az elmúlt négy évben az autós áfacsalások miatt csaknem ötven büntetőeljárás indult, ezekben az ügyekben több száz jármű behozatalának körülményeit igyekszik tisztázni a hatóság - ismerteti a Magyar Nemzet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.