/

Nyílt levélben lép fel a verespataki aranybánya ellen az LMP

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az LMP nyílt levelekben kért magyar és román döntéshozókat arra, hogy akadályozzák meg a kitermelés engedélyezését a romániai verespataki aranybányában – jelentette be pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján Jávor Benedek.

Az Országyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke Orbán Viktor magyar és Emil Boc román miniszterelnököknek, Traian Basescu román köztársasági elnöknek és a romániai parlamenti képviselőknek is nyílt levelet írt.
Sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy szerdán a parlamentben kérdést intézett Illés Zoltán környezetügyi államtitkárhoz, de – megítélése szerint – a válaszból az derült ki, hogy a magyar kormány nem lép az ügyben.

Nem szabad engedni, hogy a Maros vízgyűjtő területén egy olyan “ökológiai bombát” hozzanak létre, mint a cianidos technológiát használó aranybánya – hangsúlyozta, felhívva egyúttal a figyelmet, hogy annak tervezett élettartama 15 év, ami után Romániának is csak “az elpusztított műemlékek és a tönkretett környezet” marad.
Nyílt leveleiben Jávor Benedek az engedélyezési eljárások leállítása mellett azt is kéri, hogy a régió országai együtt térképezzék fel a térség veszélyes bányászati és ipari létesítményeit. Elképzelése szerint ezután egy közös program során fel lehetne számolni azokat.
Az ellenzéki politikus elmondta, a román politikusokat arra is megkérte, hogy karolják fel azt az évek óta előttük fekvő kezdeményezést, amelyik – Magyarországhoz hasonlóan – Romániában is betiltaná a cianidos bányászati technológiák alkalmazását.

Előző sztori

Vízilabda: Universitas-rajt az Eger ellen

Következő sztori

Meghiúsult ékszerrablás a Mikszáth Kálmán utcában (FRISSÍTVE) + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek