Közélet

Nyílt levélben lép fel a verespataki aranybánya ellen az LMP

Nyílt levélben lép fel a verespataki aranybánya ellen az LMP

2011. november 4., péntek
Nyílt levélben lép fel a verespataki aranybánya ellen az LMP

Az LMP nyílt levelekben kért magyar és román döntéshozókat arra, hogy akadályozzák meg a kitermelés engedélyezését a romániai verespataki aranybányában – jelentette be pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján Jávor Benedek.

Az Országyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke

Orbán Viktor

magyar és

Emil Boc

román miniszterelnököknek,

Traian Basescu

román köztársasági elnöknek és a romániai parlamenti képviselőknek is nyílt levelet írt. Sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy szerdán a parlamentben kérdést intézett

Illés Zoltán

környezetügyi államtitkárhoz, de – megítélése szerint – a válaszból az derült ki, hogy a magyar kormány nem lép az ügyben. Nem szabad engedni, hogy a Maros vízgyűjtő területén egy olyan "ökológiai bombát" hozzanak létre, mint a cianidos technológiát használó aranybánya - hangsúlyozta, felhívva egyúttal a figyelmet, hogy annak tervezett élettartama 15 év, ami után Romániának is csak "az elpusztított műemlékek és a tönkretett környezet" marad. Nyílt leveleiben

Jávor Benedek

az engedélyezési eljárások leállítása mellett azt is kéri, hogy a régió országai együtt térképezzék fel a térség veszélyes bányászati és ipari létesítményeit. Elképzelése szerint ezután egy közös program során fel lehetne számolni azokat. Az ellenzéki politikus elmondta, a román politikusokat arra is megkérte, hogy karolják fel azt az évek óta előttük fekvő kezdeményezést, amelyik - Magyarországhoz hasonlóan - Romániában is betiltaná a cianidos bányászati technológiák alkalmazását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.