Mikszáth visszatér a Kisszínházba + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

November 12-től újra a Kisszínház műsorán Görgey Gábor darabja, a Mikszáth különös házassága. A „kétszemélyes” darabot, melyben Király Levente, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas művész és Fekete Gizi Jászai-díjas színművész lép színpadra, nagy érdeklődés övezi, most hétvégén a 25-dik előadásra kerül majd sor.

Mikszáth Kálmán élete, benne szegedi évei, valamint a felesége személye, és az ő szerelmük elevenedik meg a színpadon. „Fantasztikus tehetségű és képességű ember volt, aki szeretette Szegedet” – mesélte Király Levente. Erről egyik visszaemlékezésében úgy vallott az író, hogy nem erővel lett ide „annektálva”, hanem saját vágya és rokonszenvem hozta a Tisza-parti városba, ahol újságíróként dolgozott, még mielőtt befutott íróvá vált volna.

És valóban különös volt a házassága: ugyanazt a hölgyet, Mauks Ilonát kétszer vette el feleségül. Azért vált el tőle, mert nem tudta neki azt a jólétet biztosítani, amihez az asszony a szüleinél szokott. Azt füllentette, azért kell elválniuk, mert mást szeret. Később, mikor megtehette, újra elvette feleségül. Mindez Mauks Ilona emlékirataiban is visszaköszön, közben Mikszáth a darabban, az emlékezés során mintegy vitázik feleségével. „Csodálatos, érzelemdús és ugyanakkor kicsit humoros is” – jellemezte a színművet Király Levente. A Kossuth-díjas művész egyébként fiatal korában is foglalkozott már Mikszáthtal és műveivel. „Fantasztikusan bele tud helyezkedni az emberek lelkivilágába, ugyanakkor nagy kritikusa volt a politikának és azoknak az embereknek, amik nem hittek abban, ami az emberek sajátja: a szeretetben, az egymás iránti kapcsolat komolyságában. Ezt olykor nagyon szélsőségesen, máskor szeretetteljesen tudta megírni” – magyarázta Király Levente.

no images were found

„A Görgey-darab hatalmas kihívás, mert mindkét felvonásban Leventével együtt végig színpadon vagyunk, ami nagy koncentrációt és teljesítményt kíván, de nagyon szeretjük mindketten, és boldogan játsszuk” – beszélt a színműről Fekete Gizi. Azt is megtudtuk, hatalmas érdeklődés övezi darabot, annak ellenére, hogy bérletszünetben játszották. Fekete Gizi otthonosan mozog a kétszemélyes történetben, mint elmondta, pályája során szerette a monodrámát is, és azt is, mikor egyedül játszott a színpadon. A darab igazi feleségként, igazi anyaként, egy nagyszerű asszonyként ábrázolja Mauks Ilonát – jellemezte a karaktert a művésznő.

A Sándor János rendezésében színpadra kerülő darabot november 12-én és 13-án, majd december 16-án láthatja a szegedi nagyérdemű.

no images were found

Default thumbnail
Előző sztori

Magyar-szerb határ menti jégelhárító rakétarendszer épül ki

Default thumbnail
Következő sztori

Múltidéző: harmincadszor meccselünk az Egerrel

Legutóbbi hasonló cikkek