Sport

Labdarúgás: harmincötödször a Debrecen ellen a Szeged

Labdarúgás: harmincötödször a Debrecen ellen a Szeged

2011. november 23., szerda
Labdarúgás: harmincötödször a Debrecen ellen a Szeged

Vitos György, a két klub örökös krónikásának történeti visszatekintése a szombati NB II-es labdarúgó-mérkőzés elé, kedvcsinálóként.

Online

Szombaton 13 órától folyamatosan frissülő, élő szöveges közvetítést adunk a Szeged 2011 - DVSC-DEAC NB II-es labdarúgó-mérkőzésről.

Óriási hagyománya van a Szeged – Debrecen bajnoki párharcnak! Igaz, a Tisza-partiak eddig rendre a DVSC első csapatával játszottak (20-szor az NB I-ben, 14-szer a másodosztályban), de mivel a mostani DVSC II. is a debreceniek állományába tartozik jogilag és sportszakmailag egyaránt, így a szombaton sorra kerülő NB II-es idényzáró mérkőzést is hivatalos bajnokiként kell beszámítani. Sporttörténeti érdekesség, hogy a mai Szeged legendás elődje, a Szegedi Bástya FC már az 1920-as évek közepétől számítva rendszeresen találkozott élvonalbeli meccsen Debrecen másik híres klubjával, a Bocskayval (1927-1940 között pontosan 24 alkalommal!). Igaz, a DVSC-vel csak később, a 40-es években került kapcsolatba, amióta az immár ötszörös magyar bajnok piros-fehérek először feljutottak az első osztályba. Azóta 34 bajnokit vívtak egymással, húszat az NB I-ben, 14-et a másodosztályban, az alábbi összesített mérleggel. NB I-ben: 20 meccsen 9 szegedi győzelem 4 döntetlen és 7 Loki-siker 33-29-es gólkülönbséggel. NB II-ben: 14 találkozón 8 szegedi és 6 Loki-győzelem, döntetlen nélkül, 25-13-as gólkülönbséggel! Összesítve: 34 bajnokin 17 szegedi győzelem és csupán 13 DVSC-siker, 4-szer megosztoztak a pontokon, 58 szegedi és 42 debreceni gól született (összesen tehát kerek 100 találat korábbi 34 mérkőzésükön!) Az eddig 51 (!) élvonalbeli idényt teljesítő Szeged (érdekes, hogy a DVSC még csak a 39. szezonjánál tart az NB I-ben...) legújabb kori „mélyrepülése” miatt utoljára 1999. október 30-án találkoztak NB I-es meccsen Szegeden, és a DVSC a néhai

Garamvölgyi Lajos

irányításával 4-0-ra verte a házigazdákat, a gólokat

Vadicska, Szatmári, Ulveczki

és

Siklósi

szerezték! Most a kis Lokin a sor, szeretettel várjuk a csapat „mindenesét”,

Szilágyi Zoli

bácsit, az edzőket és a fiatalokat! Végezetül egy fantasztikus kuriózum! Ha a kis Loki játékosai a szombati érkezéskor, a buszból kiszállva végigtekintenek majd a szegedi pályán, nem árt ha tudják: több mint 68 (!!!) évvel ezelőtt, 1943. augusztus 22-én a DVSC éppen itt kezdhette meg élvonalbeli pályafutását! A legendás elődök 0-0-ra végeztek a Szegeddel a SZVSE 1937-ben megépített Kossuth Lajos sugárúti stadionjában. Ott, ahol most szombaton a Szeged és a kis Loki egy újabb fejezettel gazdagítják a patinás múltú párharc történetét! Jelen helyzetünkben csak halkan jegyezhetjük meg: jó lenne, ha 2-3 év múlva már a "nagy Loki" ellen készülődhetne újra a Szeged az NB I-ben...

Vitos György, mindkét klub krónikása

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.