Labdarúgás: harmincötödször a Debrecen ellen a Szeged

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Vitos György, a két klub örökös krónikásának történeti visszatekintése a szombati NB II-es labdarúgó-mérkőzés elé, kedvcsinálóként.

Online

Szombaton 13 órától folyamatosan frissülő, élő szöveges közvetítést adunk a Szeged 2011 – DVSC-DEAC NB II-es labdarúgó-mérkőzésről.

Óriási hagyománya van a Szeged – Debrecen bajnoki párharcnak! Igaz, a Tisza-partiak eddig rendre a DVSC első csapatával játszottak (20-szor az NB I-ben, 14-szer a másodosztályban), de mivel a mostani DVSC II. is a debreceniek állományába tartozik jogilag és sportszakmailag egyaránt, így a szombaton sorra kerülő NB II-es idényzáró mérkőzést is hivatalos bajnokiként kell beszámítani.

Sporttörténeti érdekesség, hogy a mai Szeged legendás elődje, a Szegedi Bástya FC már az 1920-as évek közepétől számítva rendszeresen találkozott élvonalbeli meccsen Debrecen másik híres klubjával, a Bocskayval (1927-1940 között pontosan 24 alkalommal!). Igaz, a DVSC-vel csak később, a 40-es években került kapcsolatba, amióta az immár ötszörös magyar bajnok piros-fehérek először feljutottak az első osztályba.

Azóta 34 bajnokit vívtak egymással, húszat az NB I-ben, 14-et a másodosztályban, az alábbi összesített mérleggel. NB I-ben: 20 meccsen 9 szegedi győzelem 4 döntetlen és 7 Loki-siker 33-29-es gólkülönbséggel. NB II-ben: 14 találkozón 8 szegedi és 6 Loki-győzelem, döntetlen nélkül, 25-13-as gólkülönbséggel!

Összesítve: 34 bajnokin 17 szegedi győzelem és csupán 13 DVSC-siker, 4-szer megosztoztak a pontokon, 58 szegedi és 42 debreceni gól született (összesen tehát kerek 100 találat korábbi 34 mérkőzésükön!)

Az eddig 51 (!) élvonalbeli idényt teljesítő Szeged (érdekes, hogy a DVSC még csak a 39. szezonjánál tart az NB I-ben…) legújabb kori „mélyrepülése” miatt utoljára 1999. október 30-án találkoztak NB I-es meccsen Szegeden, és a DVSC a néhai Garamvölgyi Lajos irányításával 4-0-ra verte a házigazdákat, a gólokat Vadicska, Szatmári, Ulveczki és Siklósi szerezték!

Most a kis Lokin a sor, szeretettel várjuk a csapat „mindenesét”, Szilágyi Zoli bácsit, az edzőket és a fiatalokat!

Végezetül egy fantasztikus kuriózum! Ha a kis Loki játékosai a szombati érkezéskor, a buszból kiszállva végigtekintenek majd a szegedi pályán, nem árt ha tudják: több mint 68 (!!!) évvel ezelőtt, 1943. augusztus 22-én a DVSC éppen itt kezdhette meg élvonalbeli pályafutását! A legendás elődök 0-0-ra végeztek a Szegeddel a SZVSE 1937-ben megépített Kossuth Lajos sugárúti stadionjában.

Ott, ahol most szombaton a Szeged és a kis Loki egy újabb fejezettel gazdagítják a patinás múltú párharc történetét! Jelen helyzetünkben csak halkan jegyezhetjük meg: jó lenne, ha 2-3 év múlva már a “nagy Loki” ellen készülődhetne újra a Szeged az NB I-ben…

Vitos György, mindkét klub krónikása

Előző sztori

Méreggel a didergés ellen? – fűtünk és szennyezünk

Következő sztori

Labdarúgás: Magyar fejmosása segíthet a Szeged 2011-nek