Közélet

Hajtóvadászat a Kárász utcán + FOTÓK, HANG, VIDEÓ

Hajtóvadászat a Kárász utcán + FOTÓK, HANG, VIDEÓ

2011. november 24., csütörtök
Hajtóvadászat a Kárász utcán + FOTÓK, HANG, VIDEÓ

Erdészpalántákat avattak a szegedi belvárosban

Meglepő látványban részesülhettek Szegeden azok, akik az Árkád bevásárlóközpont ultramodern butiksora helyett a patinás Kárász utca úri közönségével együtt élvezték a lenyugvó téli nap langymelegét. Kedden délután ugyanis az egy négyzetméterre jutó vadászok és erdészek, valamint a vadállatok száma jelentősen megnövekedett.

A Dugonics tér felől különös, a városi flaszteren igencsak szokatlan látványt nyújtó vaddisznók, borzok és rókák, nyulak, farkasok, és különféle szarvas és agancsos állatok sziluettje tűnt fel. Hamarosan vadászkürtök és harsonák hangja jelezte, hogy a Kiss Ferenc Erdészeti Szakközépiskola hagyományos tél eleji hajtóvadászata kezdetét veszi.

Kezdődjék a vadászat!

A sétálóutca ámuló tekintetű közönsége előtt, a hajtók kurjongatásától kísérve volt olyan vad, aki a padok mögé bújt, volt olyan is, aki menekülőre fogta a dolgot, néhányan merészen szembeszálltak a sorfallal, de végül mindannyian terítékre kerültek az elegáns boltok előtt felálló vesszőpuskások gondos és pontos „lövéseitől”. Néhány perc elteltével a díszburkolatot már csak a lelőtt vadak vértelen hekatombája borította el.

Erdésztanulók avatása

Kinek róka, kinek borz, kinek vaddisznóálca jutott, ki pedig egyszarvúként bujdokolt az alkalmi vadászok elől, de a vadtömegben feltűntek a kapitális aganccsal bíró szarvasok is. „Régóta hagyomány az iskolánkban, hogy így, tél elején a leendő erdészeket felavatjuk” – mondta el portálunknak Garai Gergely az iskola szaktanára. „A Kárász utcán egy vadászhajtáson a csíkoshátú, dongalábú kismalacokból erdészcsemeték válnak, akiket a nagy és bátor harmadévesek avatnak fel.” Ezzel az eseménnyel is szeretné az iskola megmutatni magát és felhívni a figyelmet arra a munkára, amivel az ország erdőgazdaságainak, vadásztársaságainak, városainak erdészeket, és vadász szakembereket nevelnek. „Ezek a lányok és srácok már látják és érzik a súlyát annak, hogy az erdész szakmára igenis szükség van” – emelte ki az erdész gyakorlati oktató. „Szükség van a fára, az erdőre és mindarra, amit az embereknek nyújtani tud. Ők már együtt élnek a természettel, meg tudnak és meg is akarnak felelni azoknak a társadalmi igényeknek, melyeket a folyton változó világunk eléjük tár.” Egy dologban mindannyian egyet kell értsünk, legyünk bár városlakók, vagy akár falun élők: az erdők és a bennük lakó állatok nélkül mindannyian szegényebbek lennénk, és ezeknek a fiataloknak lesz majd a dolguk, hogy ezt a kincset számunkra és a jövő számára is neveljék, óvják, megőrizzék.

Bőséges teríték a város fenyőfája alatt

A vadászat végét jelző kürtszó után nem maradt más hátra, mint a teríték számbavétele, az elejtett vadak felé adandó tiszteletadás, majd a hajtók és a bátor vadászok jól megérdemelt vesszőcsapásokkal való megilletése. A játékos hajtóvadászattal azonban nem ért véget a nap, hiszen ezt követően az iskolában tehettek az erdészpalánták tanúbizonyságot arról, hogy valóban elhivatottak az erdészet, és a természet szeretete iránt.

Hallgassa meg Garai Gergellyel, az iskola szakoktatójával készült hanganyagunkat

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.