Gazdaság

Öreg kocsira nem kötnek biztosítást a magyarok

Öreg kocsira nem kötnek biztosítást a magyarok

2011. szeptember 25., vasárnap
Öreg kocsira nem kötnek biztosítást a magyarok

Magyarországon csak minden ötödik autóra kötött casco biztosítást a tulajdonosa, a megkérdezettek fele mondta azt, hogy túl drága ez a biztosítás, míg 36 százalékuk vélte úgy, hogy az öreg autóra nem is érdemes cascót kötni - közölte a Generali csoport felmérésének eredményét a Genertel online biztosító az MTI-vel.

A felmérésben tízezer cascóval nem rendelkező Generali ügyfél szerepelt, és több választ is megjelölhettek, miért nem kötnek cascót. Így került első helyre 51 százalékkal a biztosítás ára, másodikra 36 százalékkal az öreg kocsi, míg a harmadik helyen - 19 százalékkal - az az érv végzett, hogy a biztosítók nem szeretnek fizetni. A magyar autók átlagos életkora meghaladja a 10 évet, és alig negyedük fiatalabb 5 évesnél. Az autóértékesítések visszaesésével ez az arány tovább romlik. Az öreg autókra már korábban dolgoztak ki 20-30 százalékkal olcsóbb cascót a biztosítók. Ebben nem eredeti, hanem csak utángyártott alkatrész, és nem a szakszerviz óradíja, hanem egy annál alacsonyabb szerepelt. Az ötletet az adta, hogy kevesen viszik a karambolos autót drága szakszervizbe, illetve gyakran az utángyártott alkatrész ugyanott, ugyanabból készül, mint az eredeti, de ráragasztott logó híján csak a felébe kerül annak. Miután a piacon ez sem hozott áttörést, most újabb eszközzel próbálkoznak a biztosítók, hogy az öreg autókra is biztosítást köttessenek a tulajdonosokkal. Ez pedig az úgynevezett összeg-biztosítás, amikor a biztosító csak a leszerződött összeget fizeti. Miután az átlagos kár 250 ezer forint, így - általában - erre az összegre szól a biztosítás, viszont alig drágább havi ezer forintnál. (A Posta Biztosító a kötelezőjéhez, míg a Genertel önállóan is kínál ilyet.) Létezik még egy Magyarország kipróbálatlan módszer, amely viszont Nyugat-Európában általános: nincs külön kötelező-, illetve casco biztosítás, csak minden kárra kiterjedő védelem. Franciaországban ez évi 500 euróba kerül átlagosan, nem több, mint nálunk egy új értékre szóló casco, a hozzá tartozó kötelező felelősségbiztosítással.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.