Közélet

Szerdától először BorTér a Dóm tér + FOTÓK

Szerdától először BorTér a Dóm tér + FOTÓK

2011. szeptember 12., hétfő
Szerdától először BorTér a Dóm tér + FOTÓK

Új gasztronómiai rendezvénnyel bővül a város kínálata

Alighogy lebontották a Hungarikum Fesztivál házikóit a Széchenyi téren, elhallgattak a Szegedi Szabadtéri Játékokat kísérő fanfárok a Dóm téren, elhangzottak a Himnusz utolsó sorai a kajak-kenu világbajnokságon, Szeged ismét készülődik. Ami most következik, az egyszerre valami régi és valami új. Ebben a városban ugyan 17 alkalommal volt már – egyre több kiállítóval, egyre több látogatóval és egyre nagyobb sikerrel – tavaszi Borfesztivál Szeged Napjához kötődően, BorTér azonban most lesz először. Új gasztronómiai rendezvénnyel bővül, és ezáltal meg is hosszabbodik tehát a szegedi fesztiválnyár. A májusi borfesztiválhoz hasonlóan ezt a rendezvényt is a Szegedi Városkép Kft. szervezi, azonban a szeptember 14-től öt napon át zajló programsorozat teljesen más lesz, mint tavaszi borünnep. Licsicsányi Ilona, a Városkép ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatón elmondta, a mostani borfesztivál elsődleges célja, hogy tudatosítsa a szegediekben, a szőlőművelésnek és borászatnak igen is van múltja városunkban. A borkóstolóknak, borkedvelőknek ezúttal sem kell csalatkozniuk, hiszen az új, Dóm téri helyszínen ugyanúgy megízlelhetik a leghíresebb termelők legfinomabb nedűit, mint a Széchenyi téren – de ez az esemény másról is szól. Inkább olyan lesz, mint egy szabadtéri múzeum, ahol együtt láthatunk minden érdekességet, ami a szőlő- és borkultúrával kapcsolatos. Megcsodálhattuk a szőlőműveléshez és a szürethez kapcsolódó régi eszközöket, hordókat, csobolyókat, borcímkéket, képeslapokat, boros címkéket, dokumentumokat, sőt felépült egy régi parasztház is, amilyen egy homoki szőlősgazdáé lehetett anno. Minden nap fél 6-kor szakmai pódiumbeszélgetések rendeznek borászokkal, kutatókkal – de természetesen színpadi, szórakoztató programok sem maradnak el. Kilátogatni igazi családi program lesz tehát, és egy kicsit meg is dobogtatja a szegediek lokálpatrióta szívét: mert bármennyire elfeledtük ma már, bizonyítékokat látunk majd, hogy Kecskemét és Szabadka mellett Szegednek is van szőlészeti-borászati múltja. És fesztiválváros jelene. Szegeden eddig 17 alkalommal szerveztek borfesztivált tavasszal. A kezdetben néhány borásszal, évről-évre változó helyszínnel induló kiállítás mára Magyarország legnagyobb vidéki borünnepévé nőtte ki magát. Évről évre visszajáró borászok mondják: Szegeden tapasztalható a kilátogatók borkultúrájának fejlődése, az emberek nyitottsága az új megismerése iránt.

Újjáelevenedik a 100 éves hagyomány

Talán sokan nem is tudják, de a szegedi bor kedvelt itala volt a városi és a tanyai népességnek egyaránt, sőt eladásra is jutott belőle. Borkimérések, borozók sokasága kínálta a homoki nedűket, amelyeket magyarkából, kadarkából, rizlingből, kövidinkából illetve nagyburgundiból szűrtek. Az sem véletlen tehát, hogy a 19. század végén, majd a 20. század elején Szeged számos országos jelentőségű szőlészeti-borászati kiállításnak adott otthont, amelyeket elsősorban a homoki szőlőkultúra bemutatóiként tarthatunk számon. Ezekről már Simon András néprajzos beszélt. Megtudtuk, olyan kongresszusok megszervezésére is sor került, amelyeken a korszak elismert szakemberei tartottak előadásokat a szőlő- és borágazat aktuális kérdéseiről. 1910-ben az első Országos Szőlészeti és Borászati Kiállításon és 1912-ben lehetőség nyílt a nagyközönség számára a kiállított borok megkóstolására is, ami újdonságnak számított akkortájt. Őszi bormustrát tehát már 101 évvel ezelőtt is tartottak Szegeden, most csak felelevenítik a régi hagyományokat. Mód László néprajzos a pavilonban kiállított, a 19. század végéről és a 20. század elejéről származó, szőlészettel és borászattal kapcsolatos használati tárgyakról, eszközökről beszélt. Külön felhívta a figyelmet egy 1796-ból származó bortölcsérre, amivel a mustot a hordóba merték. A gazdag gyűjteményt Szanka József gyűjtő bocsátotta a szervezők rendelkezésére. A sajtótájékoztatón bemutatkozott Ujvári Mihály, akinek ízletes fehér bora tavaly és az idén is elnyerte Szeged város bora megtisztelő címet. A borász a rendezvény alatt minden nap fél 6-kor a helyszínen mutatja be az érdeklődőknek, hogyan történik a szőlő feldolgozása. A BorTéren ötvenöt borász várja majd a kilátogatókat, olyanok is eljönnek, akik Szegeden még nem vettek részt fesztiválon. A zenei programok sem maradhatnak el, a rendezvény színpadán fellép többek között Szirtes Edina, Orosz Zoltán, Pély Barnabás, Takács Eszter, Müller Péter Sziámi, a humort pedig Forgács Gábor és Badár Sándor képviseli. A rendezvény díszvendége a Pannonhalmi Apátsági Pincészet, mely 2010-ben az Év Pincészete elismerésben részesült. A rendezvény fővédnöke Várszegi Asztrik, a Pannonhalmi Főapátság főapátja és Kiss-Rigó László megyés püspök.

Kóstolás csak üvegpohárban

A BorTéren szeptember 14-18. között a vendégek az információs faházban juthatnak hozzá az emblémázott, dátumozott kóstoló pohárhoz 400 forintos áron. A borászok a rendezvényen nem használnak műanyag poharat, így a kedvenc borát mindenki a saját poharából kortyolhatja. Azért, hogy a hazaúton el ne törjön, vagy másnap nehogy hiányozzon, a nap végén a pohár leadható az információs faházban. A leadott pohárért egy Bortallér jár, melyet másnap ismét egy tiszta pohárra válthatunk. A megvásárolt poharakat a rendezvényen készpénzre visszaváltani nem lehet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.