Gazdaság

A szélessávú internet többletbevételt hoz a vasútnak

A szélessávú internet többletbevételt hoz a vasútnak

2011. szeptember 28., szerda
A szélessávú internet többletbevételt hoz a vasútnak

Javítja a biztonságot, és több csatornán többletbevételt hoz a vasútnak a széles sávú internet szolgáltatás, amelyet nemcsak az utasok használnak, hanem a szolgáltató is - hangzott el egy kerekasztal beszélgetésen szerdán Budapesten.

A Nokia Siemens Networks által a vasúti hálózati megoldásokról rendezett konferencia keretében tartott beszélgetésen Ungvári Csaba a GYSEV vezérigazgató helyettese elmondta: Magyarországon eddig a GYSEV Zrt. a teljes vonalán, míg a MÁV Zrt. az Intercity vonalakon vezette be a szolgáltatást, amely praktikusan azt jelenti, hogy internetezhetnek az utasok a vonaton. A szolgáltatás havi díja már néhány utas jegyének az árából finanszírozható - válaszolta arra a kérdésre, hogy miért ingyenes Magyarországon ez a szolgáltatás, szemben a Nyugat-Európával, ahol általában fizetős.

Tömpe István

, a MÁV fejlesztési igazgatója ehhez azt fűzte hozzá, hogy egy évtized múlva valószínűleg az alapszolgáltatás része lesz a vasúti internet. A vasúti szolgáltató a rendszert használhatja biztonsági célra, például a vonat diagnosztikájának adatai beküldhetők egy központba, és folyamatosan nyomon követhető a vonat. A széles sávú neten keresztül lehet mobilon jegyet rendelni és helyet foglalni, illetve hirdetést küldeni a vasúti kocsi információs táblájára. Ez direktben is bevételt hoz a vasútnak - mondta

Ésik Róbert

, a Nokia Siemens Networks ügyvezető igazgatója.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.