/

Zeng-dörgött az ágyú Szőreg utcáin + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Katonai manőverek és vezényszavak, ágyúdörgés és puskasortűz, füst és lőporszag, látványos, óriási torkolattüzek – egyszóval csatazaj töltötte be Szőreg utcáit szombat este. A tizenkettedik alkalommal megrendezett hagyományőrző találkozón ismét megelevenedtek a 162 évvel ezelőtti szőregi csata eseményei.

Évek óta hagyomány, hogy az 1848-49-es forradalom és szabadságharc utolsó nagy ütközetének, az augusztus 5-i szőregi csatának hagyományőrző találkozó keretében elevenítik fel eseményeit. Idén sem volt ez másképp, a pénteki táborverést és a Szeged belvárosi toborzót, valamint a szombat napközbeni városi, illetve az esti szőregi megemlékezéseket követően a fegyvereké lett a főszerep a településen. Mint Vass László, a Szegedi III. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület vezetője a SZEGEDma.hu-nak elmondta, idén minden eddiginél több, összesen 290 hagyományőrző vett részt a csatában. “Ennek egyrészt a hagyományos szőregi találkozó hírneve az oka, másrészt pedig az, hogy idén nyáron kevesebb hasonló rendezvényt szerveztek az országban, ami tovább növeli ennek az eseménynek a jelentőségét” – tette hozzá a hagyományőrző alezredesi rendfokozatú egyesületvezető.

no images were found

Több száz érdeklődő látogatott ki a szőregi Monti Sándor Parkba – amely Alessandro Monti ezredesről, a szabadságharcban tevékenykedő olasz légió parancsnokáról kapta nevét –, amely már tavaly is otthont adott a harccselekményeknek. Miután felsorakoztak a szembenálló felek rövid tüzérségi párbaj vette kezdetét, melynek során a magyar ágyúk megakadályozták császári csapatoknak a harctéri menti nádasban készülődő folyami átkelését – a csónak látványos robbanással repült a levegőbe. Válaszként a Julius von Haynau tábornok vezette császáriak elnémították a bal szárnyon a kecskeméti honvédek előtt álló üteget, majd előcsatározóik, a híres-hírhedt tiroli lövészek nyomultak előre, megzavarandó a Henryk Dembinski honvédaltábornagy vezényelte magyar egységek felvonulását. Sebtiben leadott lövéseiket rohamozó honvédek hallgattatták el, majd megindultak előre a szegedi és kecskeméti gyalogosok. Ferenc József császár tüzérei kitettek magukért, s az egyértelmű létszámfölény ellenére – s persze a történeti hűség kedvéért – rövidesen fegyelmezett visszavonulásba kezdett a magyar arcvonal.

A park bejáratánál zúdult rájuk a császári vértesek lovasrohama – néhány mén megbokrosodott pár tébláboló operatőrtől –, melyet a lengyel és az olasz légió hős katonái tartottak fel, majd magyar testvéreikkel egyesülve tartott ki négyszögük. Dél felől aztán megérkeztek az aranysujtásos magyar huszárok, felmentve a hazaiakat, elkeseredett csatába kezdve a kardos pisztolyos osztrákokkal. A magyar gyalogság fegyelmezetten, zárt alakzatban, sűrű puskasortüzekkel hátrált, óriási torkolattüzeket okádó hatfontos tábori tarackjaik fedezetében. Az időközben felzárkózó “labancok” viszonozták a tüzet, de honvédeink egységét ez meg nem bonthatta.

no images were found

A visszavonulás ezután a Szőreg aszfaltozott utcáin zajlott a szegedi, kecskeméti és székely honvédek, illetve a lengyel és olasz légiósok felváltva fedezték egymás visszavonulását. Ekkor már a harccselekményeket kísérő népes nézősereg számára is interaktívan zajlottak az események: akadt, hogy az útmenti tuják közül lesipuskás honvédek testközelből ütöttek rajta az előrenyomuló fehérkabátosokon, miközben az útmentén felállított ágyúk fedezték a hátrálást – aki ott volt megtapasztalhatta, milyen egy hatfontos hangja 3-4 méterről. A hátramenet a Magyar, majd a Vaspálya utcán vezetett, egészen a két évvel ezelőtti emlékcsata helyszínére, a Pálya térre, ahol végül díszszemle zárta az ütközetet.

Vesztes ma sem volt, miképp veszteség sem, amennyire szakavatott “haditudósítóink” tapasztalták, a biztosításra kivezényelt rendőrök, mentősök és tűzoltók elégséges volt, ha tisztes távolságból – ha épp a harcok nem zárkóztak épp rájuk – kísérték az eseményeket.

A szombat esti időutazásnak ismét csak győztesei voltak.

no images were found

Előző sztori

Elhunyt Gorka Lívia keramikusművész

Következő sztori

Labdarúgás: a megyei meccsek eredményei (FRISSÍTVE)