Gazdaság

Támogatást kapnak a fagykár után a szőlősgazdák

Támogatást kapnak a fagykár után a szőlősgazdák

2011. augusztus 1., hétfő
Támogatást kapnak a fagykár után a szőlősgazdák

Az idei májusi, legalább 70 százalékos fagykár után csekély összegű (de minimis) támogatást kaphatnak a szőlősgazdák, a rendelkezésre álló összeg 1 milliárd 270 millió forint - a vidékfejlesztési miniszter erről szóló rendelete a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

A rendelet szerint a 70 százalékos fagykárt az előző 3 év átlaghozamához kell mérni. Támogatást csak regisztrált termelő igényelhet és csak akkor, ha a károsodott ültetvényének nagysága eléri a 0,3 hektárt. Nem jár támogatás annak, akinek köztartozása van, felszámolás vagy végelszámolás alatt áll, illetve nehéz helyzetben lévő vállalkozónak minősül. A támogatás összege attól függ, hogy mekkora területre igénylik a termelők augusztus 19-ig a támogatást. A rendelkezésre álló összeget ugyanis el kell osztani az összes károsodott területtel, majd az egy hektárra jutó fajlagos összeget kell megszorozni az adott termelő károsodott területével. A kérelmek befogadásáról szeptember 23-ig dönt a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, majd szeptember végéig intézkedik a kifizetésről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.