Támogatást kapnak a fagykár után a szőlősgazdák

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az idei májusi, legalább 70 százalékos fagykár után csekély összegű (de minimis) támogatást kaphatnak a szőlősgazdák, a rendelkezésre álló összeg 1 milliárd 270 millió forint – a vidékfejlesztési miniszter erről szóló rendelete a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

A rendelet szerint a 70 százalékos fagykárt az előző 3 év átlaghozamához kell mérni.
Támogatást csak regisztrált termelő igényelhet és csak akkor, ha a károsodott ültetvényének nagysága eléri a 0,3 hektárt.
Nem jár támogatás annak, akinek köztartozása van, felszámolás vagy végelszámolás alatt áll, illetve nehéz helyzetben lévő vállalkozónak minősül.
A támogatás összege attól függ, hogy mekkora területre igénylik a termelők augusztus 19-ig a támogatást. A rendelkezésre álló összeget ugyanis el kell osztani az összes károsodott területtel, majd az egy hektárra jutó fajlagos összeget kell megszorozni az adott termelő károsodott területével.
A kérelmek befogadásáról szeptember 23-ig dönt a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, majd szeptember végéig intézkedik a kifizetésről.

Előző sztori

Leskelődő kamerák közterületen + FOTÓK, VIDEÓ

Következő sztori

Aracsi megemlékezés Tordán