//

Huszártoborzó időutazás a szőregi csata jegyében + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Pénteken épp százhatvankét esztendeje, hogy Szeged határában, Szőregnél lezajlott az 1848-49-es forradalom és szabadságharc utolsó nagyobb csatája. Idén immár tizenkettedszer kerül sor az ütközetnek emléket állító hadijátékra.

Az újszentiváni tábort berendezve péntek kora este toborzómenetre gyűltek a korabeli huszár- és honvédegyenruhába öltözött hagyományőrzők, a belvárost bejárva hírül adandó: szombaton újra csatazaj járja be Szőreg utcáit, dobpergés kíséri az emlékhelyekre menetelő katonacsizmák ütemes lépteit. A feldúrt belváros helyenként romos-siralmas képe kicsit talán még megfelelőbb közegbe helyezi a bakákat.

Idén tizenkettedik alkalommal kerül sor e közönségcsalogató hadijátékra, a Nemzetközi Huszár- és Hagyományőrző Találkozóra, mely a tavalyi nagy sikere után ismét tartalmaz majd utcai harcokat a településen. S hogy a fegyverek szavának még nagyobb nyomatékot adjanak, a csatabemutató kora este kezdődik 19 óra után, hogy a lassú sötétedésben a puskák és tarackok torkolattüzei még látványosabbá tegyék az események felidézését.

Az időutazás elkezdődött…

no images were found

Előző sztori

Labdarúgás: Hegyesiék legyőzték az U19-et + FOTÓK

Következő sztori

A frank 254 forint fölött kora este