Egyetem

Hétszáz éves hajóroncsot találtak a Balti-tengerben

Hétszáz éves hajóroncsot találtak a Balti-tengerben

2011. július 17., vasárnap
Hétszáz éves hajóroncsot találtak a Balti-tengerben

Feltehetőleg hétszáz éves hajóroncsra bukkantak svéd búvárok Gotland balti-tengeri sziget közelében.

Az expedíciót vezető

Erik Bjurström

elmondása szerint a 28 méter hosszú, hét méter széles kogge (a Hanza-városok által a XIII-XV. században használt kereskedelmi hajótípus) száz méter mélyen fekszik Öland és Gotland szigetek között. Pontosabb helyszínt nem adott meg a svéd szakértő. A kutatók szerint elképzelhető, hogy a roncs

IV. Valdemár

dán király (1320-1375) 1361-ben elsüllyedt hajója. Az uralkodó megtámadta a Gotlandon lévő Visby-t, majd a hajóval próbálta elszállítani az aranyat, ezüstöt és egyéb értékeket. A megrakott kogge azonban elsüllyedt. A múlt héten szintén szenzációsnak értékelt hajóroncsra leltek búvárok Gotland nyugati részén. Eleinte arról a roncsról is úgy vélték, hogy IV. Valdemár egykori hajója lehet, ám az Aftonbladet című lap szerint az első videofelvételek tanúsága szerint a hajó valószínűleg a XV-XVI. században süllyedt el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.