Civilek a Kálvária téri kápolna visszaállításáért

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Vissza kívánják állítani öt civil szervezet a ’60-as években lerombolt Kálvária téri kápolnát. Hosszú távú célról van szó, hiszen a tervek, engedélyek beszerzése mellett a pénzügyi háttér előteremtése hatalmas feladat, melyben a civilek az önkormányzat és a egyházak támogatására is számítanak.

Hlavati Istvántól, az Élhető Szegedért Egyesület tagjától megtudtuk, hogy az általa képviselt egyesület mellett, a Móravárosért Egyesület, a Katolikus Agrár- és Munkásszövetség, az Oroszlánszív Lovagrend – valamint a Szent Kereszt Plébánia első lépésként egy emlékhely felállítását tervezik a Kálvária térre, amely a dombon, az egykori kápolna helyén kapna helyet. Egy fakeresztet szeretnének állítani két kopjafával. A 6×3 méteres keresztre a kápolna sarokidőpontjait faragják. Az első „pestiskápolnát” 1734-ben szentelték fel Szegeden. Az utolsó pestisjárvány 1714-ben volt, a város túlélő lakossága az áldozatok emlékére építtette a kápolnát és a stációkat. Így jött létre a „Szegedi Kálvária”. Az 1879-es „Nagy Árvíz” a Kálváriát is megsemmisítette, de a szegediek akarata az 1800-as évek végére helyreállította a kápolnát, amely szebb lett, mint elődje volt. A II. világháborúban az épület megsérült. A háború után a helyreállítására nem is gondoltak, a stációkat „kiverték”, a kápolnát 1968-ban tankokkal lövették porrá, a dombot eltüntették, helyére benzinkút került. A Kálvária tér környékén élő szegediek által alapított civil szervezetek fő célkitűzése, hogy az önkormányzat, az egyház és minden értékeink megőrzését fontosnak tartó szegedi polgár segítségével múltunk egy értékes darabját visszaállítsuk.

no images were found

A tervezett emlékhelyen a kereszt mellett október 23-án két kopjafát is felállítanak a civil szervezetek. Az egyik kopjafát az 1951-ben Szegedről a „magyar gulágra”, a hortobágyi munkatáborokba deportáltak emlékére állítják fel. A „magyar gulág” 12 ezer áldozatából 1500 szegedi polgár volt, de városunkban a mai napig nincs semmilyen emlékművük, emléktáblájuk.
A másik kopjafát a Szent Kereszt Plébánia állítja a kápolna emlékére, mivel a Móravárosi katolikus közösség szintén csatlakozott a Kálvária tér „rehabilitációs” programjához.
Az egyezség az egyház, az önkormányzat és a civilek között létrejött. Az önkormányzat – úgy tűnik – engedélyezi a kereszt és a kopjafák felállítását, így elindulhat a projekt. Szeptember 10-11-én kerül sor az avatóünnepségre. Szeptember 10-én este koncertet rendeznek a helyi plébánián, Égető Mária fellépésével.
Szeptember 11-én 9 órakor Zombori László festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás a Móra Ferenc Szakközép és Szakmunkásképző Iskolában. A kiállításmegnyitót követően 10 órakor a Szent Kereszt Plébánia plébánosa felszenteli a keresztet, majd 11 órától egész napos családi program veszi kezdetét. A rendezvényen szegedi kézművesek, néptáncosok, népzenészek, táncklubok lépnek fel, a gyerekek számára táncoktatást, íjászbemutatót és egyéb programokat szerveznek.
A civilszervezetek elhatározása, hogy a jövőben ezen a napon minden évben megrendezzék a „Móravárosi családi napot”.

Téglajegyeket bocsátanak ki

no images were found

A kereszt felállításának és a tereprendezésnek a költségeit a szegedi polgárok adományaiból finanszírozzák, illetve a kivitelezők munkájukkal támogatják az ügyet. A civilek téglajegyeket bocsátottak ki, amit az érdeklődők – akik számára fontosak Szeged régi értékei – a szegedma szerkesztőségében is megvásárolhatnak 500 és 1000 forint névértékben. Aki 10 ezer forintnál nagyobb értékű jegyet vásárol, annak névre szóló, bekeretezett elismervényt nyomtatnak.
Az előzetes számítások szerint a kereszt felállításának és a terep rendezésének költségei 700 ezer forint körül alakulnak.
Az adományozók nevét egy emlékkönyvbe vezetik be, melyet a plébánián fognak őrizni, tanulságul az utókor számára.
A civil egyesület csütörtökön tart sajtótájékoztatót Szeged „Kálváriájáról”.

no images were found

Előző sztori

Egymillióan tartoznak az államnak

Következő sztori

Asztalitenisz: Hollandiába készül a Floratom Szeged