/

A hamburgeradó célja az egészséges életmód

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A magyar lakosság egészségi állapotának javulását és az egészséges táplálkozás irányába való elmozdulást várja a népegészségügyi termékadó bevezetésétől az egészségügyi államtitkárság. Elsősorban a magas energiatartalmú, illetve a tápanyagokban szegény élelmiszerek árai nőhetnek – írja a Magyar Nemzet online.

Font Sándor és Kovács József fideszes képviselők június végén nyújtották be az Országgyűlésnek a népegészségügyi termékadóról szóló, hamburgeradó néven ismertté vált törvényjavaslatot. Az új adónemet az eredeti javaslat szerint szeptember 1-jével öt termékcsoportra vetnék ki. A cukrozott és 25 százaléknál kevesebb gyümölcsöt tartalmazó üdítőitalok adója literenként 5 forint, a cukrot és koffeint is tartalmazó energiaitaloké viszont 250 forint lenne. A szilárd termékek közül az előrecsomagolt sütemények adója kilogrammonként 100 forint, a sós snackeké 200, az ételízesítőké 500 forint.

Korábban halunk, mint kellene

A tárca szerint a termékadó bevezetésével a lakosság az egészségesebb táplálkozásra ösztönözhető. Elsősorban a nagy energiatartalmú, kevés értékes tápanyagot (vitamint, ásványi anyagot) és sok, úgynevezett luxuskalóriát – kevés mennyiségű élelmiszerben sok energiát – tartalmazó élelmiszerek fogyasztását szeretnék csökkenteni. Mint kifejtették: a magyar lakosság egészségi állapota nemzetközi összehasonlításban is rendkívül kedvezőtlen, s jóval elmarad attól, amit az ország társadalmi-gazdasági fejlettsége indokolna.

Kutatások szerint egy 2008-ban született fiú csaknem hét és fél, míg egy lány több mint öt évvel rövidebb életre számíthat, mint az európai átlag. Mint írták, a 35 és 64 év közötti korosztályban a magyar férfiak több mint 70, a nőknek pedig több mint 63 százaléka elhízott vagy túlsúlyos. A hétéves gyerekek közül minden ötödik fiú és minden negyedik lány túlsúlyos vagy elhízott. A szaktárca szerint világszerte az agyvérzések 62 százalékának, a szívkoszorúér-betegségek 49 százalékának a hátterében magas vérnyomás áll, amely több mint 2,5 millió embert érint ma Magyarországon.

Ennek kapcsán azt is kiemelték: számos tudományos bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy a magas vérnyomás egyik legfontosabb kockázati tényezője a magas sóbevitel. A magyar lakosság sófogyasztása pedig minden életkorban jelentősen meghaladja az ajánlott értékeket. Felhívták a figyelmet: a legnagyobb veszélyben a gyerekek vannak, hiszen ők általában a magas kalóriatartalmú ételeket, italokat szeretik, amelyek rendszerint sok hozzáadott sót, cukrot tartalmaznak, mint például cukros üdítők, édességek, chipsek. „Ezek értéktelen, üres kalóriát tartalmazó, hizlaló, elenyésző vitamin- és ásványianyag-tartalmú ételek” – fogalmaztak.

A tárca célkitűzése, hogy az élelmiszerpiac kínálata az egészséges táplálkozás irányába tolódjon el, illetve az élelmiszer-gazdaság szereplőit ilyen termékek előállítására ösztönözze. Mindezt segíti, ha az új bevételi forrás olyan termékadóból ered, amely azon termékek forgalmazását terheli, amelyeknek a fogyasztása bizonyítottan egészségi kockázatot hordoz – tette hozzá az államtitkárság.

A Világgazdaság értesülése szerint már az idén ötmilliárd forint lehet a népegészségügyi termékdíj, a gyártók pedig drágulással fenyegetnek.

(Forrás: Magyar Nemzet Online)

Default thumbnail
Előző sztori

A forint erősödött az euróhoz és a svájci frankhoz képest

Default thumbnail
Következő sztori

Dusev-Janics Natasa: "Nehéz a partról nézni a többieket"

Legutóbbi hasonló cikkek