Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv

Egyetem

Vezető kutatási szakértők tanácskoztak Szegeden + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Idén a Szegedi Tudományegyetemen tartották a magyar EU-elnökség hivatalos rendezvényeként az Euro-Mediterrán Kutatási Együttműködési Monitoring Bizottság (MoCo) 15. ülését. A tanácskozáson 20 ország – az Európai Unió és a Mediterrán Unió tagországainak – vezető szakértői vettek részt.

A június 23-24-én az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban megrendezett angol és francia nyelvű találkozón az euro-mediterrán K+F+I és tudományos együttműködések kérdései, stratégiai fejlesztési irányvonalak kerültek szóba. A tanácskozásnak különös fontosságot és aktualitást biztosítottak a mediterrán térségben bekövetkezett – „arab tavasz”-ként is emlegetett – mély társadalmi és politikai változások.
A rendezvényen az európai és mediterrán régió húsz országának – Algéria, Ausztria, Horvátország, Ciprus, Egyiptom, Franciaország, Németország, Görögország, Magyarország, Izrael, Olaszország, Libanon, Málta, Marokkó, Palesztina, Portugália, Románia, Spanyolország, Tunézia, Törökország – tudományos kutatásban és technológiai fejlesztésben illetékes minisztériumok vezető szakértői , nemzetközi szaktekintélyei, az Európai Bizottság, az EU Európai Külügyi Szolgálat, az Európai Fejlesztési Bank delegáltjai, valamint a Mediterrán Unió főigazgató-helyettese és a MIRA-projekt (Mediterranean Innovation and Research Co-ordination Action) felelősei vettek részt.
Jelen volt többek között Ilan Chet, a Mediterrán Unió főigazgató-helyettese, Philippe Froissard, az EB kutatási és innovációs főigazgatóság programvezetője, Robák Ferenc, a Külügyminisztérium EU-elnökségi kormánybiztosa, Dux László, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium helyettes államtitkára, Trócsányi László nagykövet és Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora.
Az ülésen az Európai Bizottság, valamint a Földközi-tenger két partján fekvő országok, az EU és a Mediterrán Unió folyamatban levő és tervezett többoldalú kutatás-fejlesztési és innovációs kezdeményezéseinek áttekintésére került sor. A találkozó egyedülálló lehetőséget biztosított arra is, hogy a Szegedi Tudományegyetemen folytatott K+F+I tevékenység és kutatási potenciál bemutatásra kerülhessen a résztvevők felé, illetve az universitas számára a mediterrán térség országaival új együttműködési lehetőségek perspektívái nyíljanak meg – hangsúlyozta Pálfi György, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati igazgatója. Hozzátette: külön előadásban ismertették a szegedi egyetem kutatás-fejlesztési tevékenységét, valamint a Szegedi Tudományegyetemen folyó (BTK, ÁJTK), Mediterráneummal kapcsolatos oktatást és tudományos tevékenységet.
Az előadások között szerepelt sok más mellett a mediterrán térség részvétele az Európai Bizottság hetedik keretprogramjában (FP7), valamint a Mediterrán Unió új projektjei. A vitában központi helyet foglaltak el az euró-mediterrán térség együttműködésének alapelvei.
A találkozón számos következtetést fogalmaztak meg a résztvevők. Leszögezték például, hogy a MoCo támogatja az innovációra irányuló regionális kezdeményezéseket. A szervezet kifejezte igényét a mediterrán térség számára létrehozott ERA-NET kutatási hálózati programok iránt. A MoCo kéri az Európai Bizottságot, hogy kezdeményezzen társadalmi feladatokat a mediterrán térségben meghatározott tevékenységeken keresztül. A szervezet továbbá támogatja, hogy az Európai Bizottság szervezzen konferenciát a mediterrán térségbeli országok együttműködésének növelésére – összegezte a tapasztalatokat Pálfi György.
A Szegedi Tudományegyetem nemzetközi színvonalú tudományos teljesítménye és kiemelkedő nemzetközi kapcsolatrendszere is hozzájárult ahhoz, hogy az ülésnek Szeged adhatott otthont. A SZTE határozott célja, hogy az európai kapcsolatrendszerének bővítése során az angol és német mellett erőteljesen fejlessze a mediterrán térséggel való együttműködést is. A már meglévő bilaterális és multilaterális francia, olasz, spanyol közös oktatási, kutatási projektek jó alapot biztosítanak ehhez.
A Szegedi Tudományegyetemen rendezett 15. MoCo konferencia volt a magyar EU-elnökség egyetlen Budapest térségén kívül rendezett jelentős nemzetközi szakmai tanácskozása, melynek megvalósítását támogatta Szeged Város és a Csongrád Megyei Közgyűlés.

Egyetem

Jól vizsgázott a digitális oktatás az SZTE-n

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

Összefoglaló.

Tovább olvasom

Egyetem

A járvány aspektusait vizsgálják az SZTE most kezdődött virtuális nyári egyetemén

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

A tudósok mellett érdeklődő laikusok is részt vehetnek a kurzuson.

Tovább olvasom

Egészség

A halálozások csökkentése érdekében fog össze a szegedi, a pécsi és a debreceni egyetem

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

A transzlációs medicina segítségével.

Tovább olvasom

Aktuál