Paczolay Pétert támogatja a Fidesz az Alkotmánybíróság elnöki posztjára

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Fidesz frakciója hétfő délelőtti ülésén egyhangúlag döntött arról, hogy Paczolay Pétert, az SZTE ÁJTK Politológiai Tanszék tanszékvezetőjét, a testület jelenlegi elnökét támogatja az Alkotmánybíróság (Ab) elnöki posztjára – jelentette be a tanácskozást követően Lázár János frakcióvezető.

A kormánypárti frakció arról is döntött, hogy július 4-én szeretnék, ha az Országgyűlés megválasztaná az Ab új elnökét, hiszen szeptember elsejével lejár Paczolay Péter jelenlegi mandátuma.
Lázár János úgy fogalmazott: a Fidesz-frakció megismerte a jelenlegi elnök szakmai pályafutását, ismeri alkotmánybírói és alkotmánybírósági elnöki tevékenységét és “mind szakmailag, mind emberileg kiválóan alkalmasnak tartja arra, hogy az Ab vezetését ellássa”.
A frakcióvezető hozzátette: “természetesen új alkotmánybírósági struktúrára és szabályozásra van szükség, (…) ezért azt szeretnénk, ha elnök úr határozottan képviselné az alkotmánybírák álláspontját az alkotmánybíróságról szóló sarkalatos törvény vitájában”.
Lázár János elmondta azt is, a Fidesz frakciója az országgyűlési szavazásokat követően, még hétfőn este újra összeül, ahol meghallgatja Orbán Viktor miniszterelnököt az “aktuális kérdésekről”.

Az MSZP nem támogatja a kormánypárti alkotmánybíró-jelölteket

Nem támogatja az öt kormánypárti alkotmánybíró-jelölt megválasztását az MSZP a hétfői titkos szavazáson – ismertette a szocialista képviselőcsoport döntését Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető.
A pártelnök elmondta: nemcsak a jelöltek személyével, hanem a megválasztásukhoz vezető eljárással sem tudnak azonosulni, elutasításuk így annak is szól.
Mesterházy Attila kitért arra is: az MSZP nem támogatja a hamburgeradónak nevezett népegészségügyi termékdíj bevezetését sem, mivel annak a szocialisták véleménye szerint csak a pénzbehajtás a célja. Hozzátette: a kormány 20 milliárd forintot akar beszedni az adó révén, amit a gyártók és a forgalmazók a fogyasztókra fognak terhelni. Mint mondta, nyilvánvaló, hogy a hamburgeradónak nem az egészségvédelem a célja, mert ha így volna, akkor alkoholtermékekre, így például a pálinkára is kivetnék, annak ugyanis “legalább akkora egészségkárosító hatása van, mint a chipsnek”.
Mesterházy Attila beszélt arról is, hogy az idei büdzsé módosítására irányuló kormánypárti javaslatot – amelynek tárgyalását hétfőn kezdi a parlament – az MSZP pótköltségvetésként értékeli. Hozzáfűzte, a 250 milliárd forintos költségvetési zárolás után a kormány ősszel újabb 100 milliárdos zárolásra kényszerülhet, elsősorban az egykulcsos adórendszer következményeként.
A magyar és a kínai kormányfő tárgyalásairól szólva az MSZP elnöke kifejtette: bebizonyosodott, hogy volt értelme a két ország között az elmúlt két ciklusban kezdődött kapcsolatépítésnek, amely a mostani “hasznos és jó” együttműködési megállapodás aláírásához vezetett. Sajnálatosnak nevezte ugyanakkor, hogy a Fidesz “az üléspontjához igazította az álláspontját”, azaz amíg ellenzékből bírálta a szocialista kormányt, amiért kapcsolatot épít Kínával, mára “ezt a kritikájukat elfelejtették”.
Arra a kérdésre, hogy az MSZP támogatni tudja-e azt a határozati javaslatot, amely az emberi jogok tiszteletben tartására szólítja fel a Kínai Népköztársaságot, és amelyet a Ház három évvel ezelőtt már elutasított – most pedig az LMP indítványára kerülhet újból az Országgyűlés elé – Mesterházy Attila úgy felelt: nem tárgyalt erről a szocialista frakció.

Előző sztori

Egyes egészségtelen élelmiszereket kitiltanának a piacról

Következő sztori

Hitből bontjuk a tetőt másokért