Közélet

Finanszírozható, fenntartható felsőoktatásra van szükség + VIDEÓ

Finanszírozható, fenntartható felsőoktatásra van szükség + VIDEÓ

2011. június 8., szerda
Finanszírozható, fenntartható felsőoktatásra van szükség + VIDEÓ

Dux László szerint előremutató törvény születik

Abban mindenki egyetért, hogy a jelenleginél versenyképesebb, színvonalasabb, a munkaerőpiac igényeinek jobban megfelelő és ugyanakkor finanszírozható, fenntartható felsőoktatási rendszerre van szüksége Magyarországnak.

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége szervezésében a Katolikus Szabadegyetem rendezvényén beszélt erről a Milyen felsőoktatást akarunk? című előadásában

Dux László

, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium helyettes államtitkára. A Gál Ferenc Hittudományi Főiskola Klebelsberg-termében az érdeklődők megtudhatták, a felsőoktatás átalakítását célzó koncepciónak többféle szempontot kell összhangba hoznia - és ezek egymással igencsak ellentétes nézeteket érvényesítő elképzelések -, amelyeknek a harmonizálása immár nem csak az államtitkárság, vagy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium feladata, hanem az egész kormánynak, majd utána a Parlamentnek az egységes megközelítését fogja igényelni. Jelenleg ennek az előkészítése zajlik. A finanszírozhatóság szempontjai, az intézményrendszer nagyságának a megcélzása biztosan bekerül a koncepcióba, de hogy ehhez milyen eszközökkel és milyen időskálán lehet eljutni, az még egyáltalán nem eldöntött. A minisztérium és a kormány szándéka, hogy a dokumentumot még ebben a naptári évben elfogadják, és 2012 szeptemberétől hatályba léphessen. Egy politikust nem illik a magánvéleményéről faggatni, mégis megkérdeztük, Dux László milyen koncepciót tartana elfogadhatónak, milyen változásokat, átalakításokat támogatna. A kérdést a tanár úr kissé korainak, ugyanakkor későinek is tartja. Mint fogalmazott, a jelenlegi tisztsége előtt a Professzorok Batthyány Körének tagjaként megfogalmazott állásfoglalásaiból elég világosan kitűnik, milyen szempontokat, értékeket tart fontosnak. Ezeknek egy jelentős része bekerült a tervezetbe, azonban azzal is számolni kell, hogy a pénzügyi, gazdasági és egyéb társadalomépítési koncepcióknak a szempontjaival is összhangban kell lennie. Reményeink szerint a jelenlegi helyzetnek megfelelő és előremutató törvény születik - fogalmazott Dux.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.