Egyetem

Új fejezetek nyílnak a magyar-olasz kapcsolatokban

Új fejezetek nyílnak a magyar-olasz kapcsolatokban

2011. május 24., kedd
Új fejezetek nyílnak a magyar-olasz kapcsolatokban

Pál József a Szeged Nemzetközi Kapcsolataiért Emlékérem kitüntetettje

Szeged Napja alkalmából hagyományosan kitüntetik mindazokat, akik a városért, annak lakóiért végezve munkájukat kiemelkedő és példamutató emberi és szakmai életutat tudnak maguk mögött. Szeged Nemzetközi Kapcsolataiért Emlékéremben részesült Pál József professzor, rektorhelyettes, tiszteletbeli olasz konzul, az SZTE Olasz Tanszékének vezetője. Professzorral a díjátadó után a Városháza dísztermében beszélgettünk.

– A SZEGEDma.hu portál nevében fogadja elismerésünket. Mit érez most, hogy megkapta ezt a kitüntetést?

– Én a munkámat folytatom, eddig is a nemzetközi kapcsolatokkal foglalkoztam tiszteletbeli olasz konzulként, az Olasz Tanszék vezetőjeként, vagy épp legújabban, mint az egyetem nemzetközi kapcsolataiért felelős rektorhelyettes. Nagyon jól eső érzéssel tölt el ez a kitüntetés, amit Szeged városától kaptam, és most még nagyobb lendülettel, még nagyobb elkötelezettséggel, fogom ezt a munkát végezni.

– Hogyan értékeli az egyetem nemzetközi kapcsolatait?

– Az SZTE nemzetközi kapcsolatai hagyományosan jók, hiszen egy egyetem nem is működne, egy jó egyetem nem is lehetne igazán jó ilyen kapcsolatok nélkül. Hiszen a tudás egyetemét jelenti mindez, és ennek nemzetközi mércében is meg kell állnia a helyét az intézménynek, a kutatóinknak, és a tanárainknak egyaránt. Persze ez nem azt jelenti, hogy ne tettünk volna további lépéseket a fejlesztés érdekében, és ne lenne még számos kiaknázatlan lehetőség előttünk. Így például a külföldi hallgatók Szegedre csábítása, nagy nemzetközi projektekben való részvétel, vagy épp más egyetemekkel való együttműködés minél szélesebb körben való kiterjesztése is tág teret biztosít ezeknek a kapcsolatoknak az építésében, fejlesztésében.

– Milyennek látja Ön mint az olasz intézet vezetője szegedi szemmel Olaszország és Magyarország kapcsolatát?

– Magyarország történelme során Európába két nagy bekötődésünk volt. Az egyik természetesen a német út, a másik pedig az olasz, a római út. Ez pedig arra is kötelezett bennünket, hogy tovább építsük és fejlesszük a két nemzet kapcsolatát. Ennek egyik jelentős állomása volt, amikor 2001-ben létrejött a szegedi Olasz Kulturális Központ, vagy a konzuli képviselet megalakulása. Így kötelességünk az is, hogy folytassuk azt az örökséget, amit a két állam jó kapcsolata a múltban ránk hagyott, de az is, hogy új területeket nyissunk.

– Nemrég az SZTE olasz kapcsolatainak egy új fejezete nyílt meg.

– Valóban, április elején az egyetem rektorával, a Szegedi Akadémiai Bizottság elnökével és az Orvostudományi Kar dékánjával Rómában jártunk, ahol egy nagyon sok területre kiterjedő együttműködést írtunk alá az ottani ’La Sapienza egyetem rektorával és prominens személyiségeivel. Így az SZTE olasz kapcsolatai egyetemi területen is új lendületet vesznek ezzel az együttműködéssel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.