Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Egyetem

“Tiszta lappal” demonstráltak a hallgatók

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

A Szegedi Hallgatói Mozgalom demonstrációra hívta az egyetemistákat “az SZTE hallgatóinak alapvető jogainak megóvása” érdekében a József Attila Tanulmányi és Információs Központ elé. A helyszínre mintegy hatvan hallgató érkezett. A megmozdulás oka az volt, hogy két hete szintén gyülekezéssel igyekeztek felhívni a figyelmet a hallgatói élet visszásságaira, de akkor az SZTE Sportközpont vezetője az SZTE Biztonsági Szolgálat munkatársaival kitiltatta a mintegy hatvan hallgatót a Hattyas sori sporttelepről – mondta el a demonstráció szónoka, Szabó Gergely Tamás.

Hozzátette: a helyszínen jelen volt az egyetem főtitkára is, aki – bár egyetértett a hallgatók céljaival – engedély híján felszólította a demonstrálókat a terület elhagyására.
A két héttel ezelőtti tüntetéssel a mozgalom a hallgatói szabadidős (nem kötelező tanrendi testnevelés kurzusok) sportbajnokságok megrendezése céljából szedett elfogadhatatlanul magas díjakra akarta ráirányítani a figyelmet, a Sportközpont és az Universitas Sport Club közötti átláthatatlan tranzakciókra, valamint a hallgatók szabad sportolási lehetőségeinek hiányára – sorolta Szabó Gergely Tamás.
A két héttel ezelőtti sajtótájékoztató és demonstráció egy 20 perces labdás tömegsport-bemutatóval zárult volna, de mindezt betiltották. “Kérdésünkre, hogy miért is nem lehet a Sportközpontban sportolni, azt a feleletet kaptuk az eljáró illetékesektől, hogy itt nem lehet pattogtatni” – vette sorra az eseményeket a demonstráció vezetője, aki bemutatta azt a 15 cm átmérőjű gumilabdát is, amit akkor pattogtattak volna, hozzátéve, hogy egy ilyen játékszer “nyilván nagyon nagy kárt tud tenni a betonpályákban”.

A passzusok nyelvén

”Az, hogy a sajtó munkatársait kitiltották az épületegyüttes területéről – bár nem túl demokratikus – ám jogszerű. Azonban azokat a hallgatókat is elzavarták, akik egy oktatási épületet rendeltetésszerűen akartak használni, ez viszont már felháborító és jogszerűtlen!” – szögezte le Szabó Gergely Tamás, és felolvasta a 2005. évi CXXXIX. törvényt, aminek értelmében a hallgatónak például jogában áll, hogy “javaslattal éljen, kérdést intézzen a felsőoktatási intézmény, illetve a kollégium vezetőihez, oktatóihoz, és arra legkésőbb a megkereséstől számított harminc napon belül érdemi választ kapjon”, valamint szintén joga, hogy “igénybe vegye a felsőoktatási intézményben, illetve a kollégiumban rendelkezésre álló eszközöket, létesítményeket, szolgáltatásokat (könyvtár, laboratórium, számítástechnikai eszközök, sport- és szabadidő-létesítmények, egészségügyi tanácsadás stb.)”

“Hova tart…?”

Hova tart és hova jut a Szegedi Tudományegyetem, ha saját hallgatóit kitiltja az oktatási épületekből? A tisztázatlan elvi kérdéseken túl, milyen jogszabály rendelkezései alapján jártak el a Biztonsági Szolgálat munkatársai? Ezután, ha valaki többet hiányzik egy testnevelés órán az rögtön börtönbe kerül? – tette fel a kérdéseket a demonstráció vezetője.
Végül a hallgatók a fejük fölé tartották a magukkal hozott üres lapokat, Szabó Gergely Tamás szerint ezzel arra ösztökélik az egyetem oktatóit és dolgozóit, hogy tiszta lappal indulhassanak előttük a hallgatók, és ne kerüljön sor több jogsértésre.

Egyetem

Ismét nőtt a fertőzöttek száma Csongrád-Csanádban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Hat fertőzöttet diagnosztizáltak, és elhunyt két idős, krónikus beteg.

Tovább olvasom

Egyetem

Online levelező oktatás indul az SZTE mezőgazdasági karán

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A precíziós agrárgazdálkodási szakmérnöki szakon.

Tovább olvasom

Egyetem

Ismét egy francia egyetemmel köt megállapodást az SZTE

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Két diplomát kapnak az egyik kurzus elvégzői.

Tovább olvasom

Aktuál