Egészség

A Dél-Alföld tüdőgyógyászai tanácskoztak Deszken + VIDEÓ

A Dél-Alföld tüdőgyógyászai tanácskoztak Deszken + VIDEÓ

2011. május 12., csütörtök
A Dél-Alföld tüdőgyógyászai tanácskoztak Deszken + VIDEÓ

Dél-alföldi regionális tüdőgyógyász szakorvosi értekezletnek adott otthont szerdán Deszken a Mellkasi Betegségek Szakkórháza.

A fórum résztvevői a tüdő-megbetegedések adatainak vizsgálatát végezték el, illetve az ezzel kapcsolatos tendenciákat állapították meg a megyei, a regionális és az országos statisztikák tükrében. A rendezvényen jelen volt az országos tüdőgyógyász szakfelügyelő főorvos,

Kovács Gábor

is, aki egyebek mellett a tüdőgondozók finanszírozásában várható változásokról tájékoztatta a meghívottakat. Évek óta hagyomány, hogy a deszki kórház és szakembergárdája szervezi a dél-alföldi három megye, Csongrád, Bács-Kiskun és Békés tüdőgyógyászainak szakmai fórumát. A mintegy 80 vendég ilyenkor országos és regionális kitekintésben veszi górcső alá elsősorban a tüdődaganatos, tbc-s és asztmás megbetegedésekkel kapcsolatos adatokat. Vizsgálják az előfordulás gyakoriságát, a szűrések és a gyógyító munka eredményességét, megállapítják a tendenciákat. Ezúttal

Somfay Attila

, az SZTE tanszékvezető egyetemi tanára, az intézmény osztályvezető főorvosa adott tájékoztatást a régió elmúlt évi tüdőgyógyász hálózatának tevékenységéről, majd Bálint Beatrix, a deszki kórház főigazgató főorvosa beszélt saját munkájuk tapasztalatairól. A rendezvény főelőadója, Kovács Gábor országos tüdőgyógyász szakfelügyelő főorvos (az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet főorvosa) pedig az országos adatok ismertetése mellett arról árult el részleteket, hogy milyen átalakulás várható a tüdőgondozó intézetek finanszírozásában. A tanácskozásnak külön aktualitást adott, hogy 2010-ben 299 új tüdőrákos megbetegedést regisztráltak Csongrád megyében, és több mint kétszeresére emelkedett az újonnan felfedezett TBC-s esetek száma is (29-ről 72 főre). Ezekkel az adatokkal megyénk élen jár a dél-alföldi régióban, amely terület országos összehasonlításban is vezető szerepet tölt be a tüdődaganatok és a tbc-megbetegedések számát illetően.

Nézze meg a Telin Televízió Somfay Attila tanszékvezető egyetemi tanárral és Bálint Beatrix főigazgató főorvossal készített interjúját a kapcsolódó videón!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.