Jövőre 40, 2014-re 30 ezer lehet az államilag finanszírozott hallgatók száma

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Még a héten benyújtja a kormánynak az átdolgozott felsőoktatási törvénykoncepciót az oktatási államtitkárság – tudta meg az MTI. A tervek szerint jövőre 40 ezerre csökkenhet az államilag finanszírozott hallgatói keretszám.

Az MTI az államtitkárságon úgy értesült, hogy a korábban vitás pontokat a szakemberek átdolgozták. A felvehető államilag finanszírozható keretszámok évről-évre csökkennek majd. E kérdésben nem volt egyetértés a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) és a nemzetgazdasági tárca között.
Az MTI birtokába került, április 6-i keltezésű dokumentum szerint a Nefmi javaslata arról szólt, hogy a mindenkori érettségiző korosztály 35 százaléka kerüljön államilag finanszírozott helyre felvételre, és eszerint a keretszám 2012-ben körülbelül 40 ezer, 2013-ban 39 500, 2014-ben 36 ezer, 2016-ban pedig 34 ezer fő lett volna. A gazdasági tárca azt indítványozta, hogy az államilag finanszírozott felvételi keretszám 2012-ben 40 ezer, 2013-ban 35 ezer, míg 2014-re már csak 30 ezer legyen. Az MTI információi szerint végül ez utóbbi változat kerül bele várhatóan a koncepcióba.
Már idén is csökkent a felsőoktatásba felvehető, államilag finanszírozott hallgatók száma 56 ezerről 53.450-re; míg mesterképzésben ugyanannyian, 19.600-an tanulhatnak majd.
A költségtérítéses képzéseknél az államtitkárság nem fogja javasolni a keretszámok csökkentését. A gazdasági tárca azt javasolta, hogy a költségtérítéses létszámkeretet 50 százalékkal kellene csökkenteni.
A tervek szerint az állam a magán felsőoktatási intézményekről támogatóként teljesen kivonul, és a jövőben csak az általa rendelt szolgáltatásokat finanszírozza majd.

Előző sztori

Botka ledobná válláról a 2-es villamos körüli botrányt + FOTÓK

Következő sztori

Áramütés okozhatta a nő halálát