Gazdaság

A Continental árbevétele 20 százalékkal nőtt az első negyedévben

A Continental árbevétele 20 százalékkal nőtt az első negyedévben

2011. április 28., csütörtök
A Continental árbevétele 20 százalékkal nőtt az első negyedévben

A vártnál jobban, 20 százalékkal növelte árbevételét az idei első negyedévben a Magyarországon is több ezer embert foglalkoztató német Continental autóipari beszállító.

A társaság a járműipari trendekhez illeszkedve a stagnáló Európáról a nagy növekedést ígérő brazil és ázsiai piacokra fordította figyelmét: Kínában gumiabroncsgyárat épített, márciusban pedig megállapodást kötött az indiai Modi Rubber konszern abroncsgyártó részlegének átvételéről. "Számunkra Ázsia a jövő piaca, ez teljesen világos" - mondta

Elmar Degenhart

vezérigazgató csütörtökön a társaság részvényeseinek közgyűlésén. Az árbevétel az év első három hónapjában 7,3 milliárd euró volt, 20 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A kamat- és adófizetés előtti eredmény (EBIT) az előzetes számítások szerint 634 millió euró volt, majdnem 30 százalékkal nőtt az előző évihez képest. A végleges adatokat május 5-én hozza nyilvánosságra a társaság. A Continental márciusban azt közölte, hogy az év egészében 700 millió eurós terhet jelent a nyersgumi drágulása. Azóta viszont több mint 30 százalékkal csökkent a gumi szabadpiaci ára, ugyanakkor a Japánban történt katasztrófa tovább szaporította az ágazat gondjait. A vezérigazgató szerint a japán helyzet miatt valóban keletkeztek problémák az alkatrészellátásban, és a japán járműgyártók csökkenő termelése is rontja az üzletmenetet, mindezt azonban bőven ellensúlyozzák a más piacokon jelentkező kedvező tendenciák. Ezért továbbra is tartható a 2011-re kitűzött cél, az EBIT stabilizálása és az árbevétel növelése 10 százalékkal 28,5 milliárd euróra. Elemzők óvatosnak tartják Degenhart előrejelzését. A Continental nagyon jól kezdte az évet, így nagyon valószínű, hogy a vezérigazgató "rendkívül konzervatív" előrejelzését felülmúló eredményt ér el 2011-ben - mondta

Jasko Terzic

, a DZ Bank elemzője. A Continental 2010-ben 26 milliárd euró értékesítési árbevételt ért el, bő 5 milliárd euróval többet a 2009-es 20,1 milliárd eurónál. Az EBIT-eredmény 1,9 milliárd euróra nőtt az előző évi 1,18 milliárd euróról. Az adózott nyereség 576 millió euró volt, az egy évvel korábbi 1,65 milliárd euró veszteség után. A Continental mintegy 4 ezer főt foglalkoztat Magyarországon a honlapján szereplő adatok szerint. A társaság gyárat üzemeltet Budapesten, Szegeden, Makón, Nyíregyházán, Vácon és Veszprémben, ahol fejlesztő központot is kialakított.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.