Közélet

Törvényjavaslatot nyújt be az MSZP az új alkotmányról

Törvényjavaslatot nyújt be az MSZP az új alkotmányról

2011. február 13., vasárnap
Törvényjavaslatot nyújt be az MSZP az új alkotmányról

Törvényjavaslatot nyújt be az MSZP, azt kezdeményezve, hogy az új alkotmány koncepciójának elfogadásához négyötödös parlamenti többség legyen szükséges, az alaptörvény pedig csak akkor léphessen hatályba, ha azt két egymást követő Országgyűlés jóváhagyja - jelentette be Mesterházy Attila a szocialista képviselőcsoport ülése után.

A pártelnök elmondta: az MSZP-frakció annak tisztázását várja a kormánypártoktól, hogy támogatják-e a parlament alkotmány-előkészítő bizottságának az új alaptörvény szabályozási elveiről szóló javaslatát. Ha nem, a szocialisták arra kérik a Fidesz-KDNP-t, hogy vonja vissza az indítványt, és az alkotmányozást fél év múlva, a soros uniós elnökség lejárta után kezdjék újra.

Mesterházy

kitért arra, hogy az MSZP ismét beterjeszti az új alkotmány elfogadásához szükséges társadalmi egyeztetésről szóló indítványát. A szocialista párt csak akkor hajlandó részt venni az alkotmányozási folyamatban, ha a kormánytöbbség elfogadja a két említett garanciális törvényjavaslatot, vagy ha az alkotmányozást fél év múlva elölről kezdik - szögezte le a párt elnöke. A megszorítások és a 250 milliárd forintos stabilitási tartalék létrehozásával összefüggő költségvetési zárolások hatását vizsgáló munkacsoportot hoz létre

Kiss Péter

volt kancelláriaminiszter vezetésével az MSZP - ismertette Mesterházy. Úgy fogalmazott: az MSZP kíváncsian várja, hogy a kormány mely területeken, és miként kívánja megtakarítani azt a 800 milliárd forintot, amire - a pártelnök megítélése szerint - a kabinet elmúlt kilenc hónapban folytatott gazdaságpolitikája miatt van szükség. Mint mondta, nem lenne szükség megszorításokra, sőt, a válságadókra és a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások állami kezelésbe vételére sem lett volna, ha a kormány az igazságtalan adóreformmal "nem üt lyukat a költségvetésen". A pártelnök beszámolt arról is, hogy előterjesztésére a frakció úgy döntött: a szocialisták az év végéig országrészgyűléseket tartanak majd, s a párt minden parlamenti képviselőjének kötelessége lesz elmennie az összes egyéni választókerületbe. A "kirajzásokon" - amelyek a Hallasd a hangod! elnevezésű kampány részét képezik - szeretnék meghallgatni az emberek véleményét az ország helyzetéről, a kormány tevékenységéről és a szocialista párt által nyújtott alternatíváról. Kérdésre válaszolva szólt a fideszes

Balsai István

indítványáról, amely semmisnek mondaná ki a 2006. őszi tömegoszlatásokkal összefüggésben meghozott, kizárólag rendőri jelentésre, illetve rendőri tanúvallomásra alapozott bírósági ítéleteket. Mesterházy Attila szerint a javaslat "jogi nonszensz", amely a független igazságszolgáltatást akarja negligálni. Ilyen döntéseket diktatúrák után szoktak hozni - jelentette ki a frakcióvezető, megjegyezve: ha ily módon "meghazudtolják" az igazságszolgáltatást, az később bármikor lehetővé válik, ami a jogállam és a jogbiztonság végét jelentené.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.