Kultúra

Kétezer éves papirusz és kopt pergamenek a Fekete Házban

Kétezer éves papirusz és kopt pergamenek a Fekete Házban

2011. február 24., csütörtök
Kétezer éves papirusz és kopt pergamenek a Fekete Házban

Közel negyven könyvritkaságból álló rendkívüli kollekció látható a szegedi Fekete Házban. A legrégebbi műtárgy időszámításunk előtt kétszáz évvel készült, a kiállítás legújabb könyvét 1973-ban adták ki és abban az esztendőben az a mű kapta „az év legszebb könyve” címet. A patinás darabokat felvonultató kiállítás több mint kétezer év könyvészeti történetébe enged bepillantást.

A felbecsülhetetlen értékű kollekció

Szabó Pál

magángyűjtő tulajdonában van. A magángyűjtő február 26-án, szombaton 15 órakor a kiállítás helyszínén tart előadás a gyűjtemény keletkezéséről. A tárlaton kiállított egyiptomi kopt pergament tekercsek és a kopt kódex bemutatják azt az állapotot, amikor a tulajdonképpeni könyv, a kódex kétezer évvel ezelőtt megszületett. A 15. és 16. századból származó könyvek által viszontláthatják a látogatók a könyvtörténet hőskorát. „Valóban elveszíti a könyv a számítógéppel vívott nagy párbaját? Ha ezt hinném, akkor bizony nem hordtam volna össze kezem és agyam munkájával, nélkülözésekkel és konfliktusokkal egy tízezer kötetből álló magánkönyvtárat” – vallja Szabó Pál gyűjtő. Az ellenreformáció korában válik a könyv általánosan használt eszköze a tudás terjesztésének. Könnyebben kezelhető lesz, díszítése világiasabb. A modern könyv végül egyszerűbb lett, visszatért a dokumentálás kizárólagos funkciójához. A kiállítás rendkívüli darabja egy Krisztus előtt 252 évvel írt papirusz. A páratlan forrás

Zenon

levéltárából származik és a szövegező urának ügyes-bajos dolgairól szól. Nyilvánvalóan egy miniszteri írnok írta diktálás után. A levél végén kurzív írással hitelesítő kommentárt írt akkori szokás szerint a levél küldője. A „Kétezer év – Szép könyvek” című tárlat március 31-ig tekinthető meg a Fekete házban, a Móra Ferenc Múzeum történeti kiállítóhelyén.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.