Feloszlathatatlan lesz az országgyűlés

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az új alkotmány várhatóan nem ad extra jogokat az államfőnek, a koncepció mindenképpen változik: szinte biztosan nem tartalmazza azt a passzust, hogy “súlyos bizalomvesztés miatt előállt alkotmányos-politikai válság” esetén a köztársasági elnök saját belátása szerint feloszlathatja az Országgyűlést – erősítette meg Gulyás Gergely, az új alkotmány normaszövegét készítő háromfős bizottság fideszes tagja a Népszabadságnak.

A csütörtöki lapszámában megjelent cikkben a képviselő azt mondta: “hivatalos döntés természetesen még nincs erről, de mivel az én véleményem az, hogy ennek nem kell szerepelnie az új alkotmányban, és Szájer József ezzel megegyező véleményét is ismerem, nagyon valószínű, hogy nem lesz benne, mivel háromfős az új alaptörvény tervezetét szövegező bizottság”. Hozzátette, hogy ezt egy újabb gesztusnak tekintik az ellenzék felé.

Más forrásból a lap úgy értesült: várhatóan a gyermekek után járó plusz szavazati jog sem lesz az új alkotmány, illetve a megalkotandó választójogi sarkalatos törvény része.

Default thumbnail
Előző sztori

Asztalitenisz: jön a Loire Nord az Inter-kupában

Default thumbnail
Következő sztori

TÁRKI: olvadt a kormánypártok előnye, de fölényüket semmi nem fenyegeti

Legutóbbi hasonló cikkek