TÁRKI: csökkenő Fidesz előny ellenére sem erősödött az ellenzék

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet decemberi közvélemény-kutatása továbbra is a kormánypártok nagy fölényét mutatja a változatlanul alacsony támogatottságú ellenzékkel szemben. Ugyanakkor érzékelhető mértékben csökken a Fidesz-KDNP szavazótábora, ám az elszivárgó szavazók nem másik pártot támogatnak, hanem elbizonytalanodtak.

A kutatás alapján a Fidesz-KDNP szavazótábora a teljes felnőtt lakosság körében a novemberi 49%-ról 43%-ra csökkent, míg a szocialista párté lényegében nem változott, hiszen szavazótábora 10%-ról 11%-ra módosult, miközben a nem válaszolók aránya 31%-ról 35%-ra emelkedett. A pártválasztók körében a Fidesz-KDNP támogatottsága a novemberi 71%-ról 67%-ra csökkent, az MSZP-é pedig 14%-ról 17%-ra nőtt.

A másik két parlamenti párt támogatottsága nem változott az elmúlt egy hónapban: a teljes népességen belül a Jobbikra a választók 6%-a, az LMP-re 4%-uk szavazna, míg a pártválasztók körében a Jobbik 9%-on, az LMP pedig 6%-on áll. A parlamenten kívüli pártok közül továbbra is csak az MDF támogatottsága mérhető, de az is csak 1% mind a teljes népességen, mind pedig a pártválasztókon belül.

(Forrás: tarki.hu)

Előző sztori

Szerbiában megszűnik a kötelező sorkatonai szolgálat

Következő sztori

Karácsonyi ünnepség Sándorfalván