Gazdaság

Január 1-jétől drágulhat a parkolás és a tömegközlekedés

Január 1-jétől drágulhat a parkolás és a tömegközlekedés

2010. december 9., csütörtök
Január 1-jétől drágulhat a parkolás és a tömegközlekedés

Többek között a helyi tömegközlekedési díjakról és a fizető parkolási rendszer tarifamódosításáról is dönt pénteken a városi közgyűlés. Az előterjesztésben a díjak az infláció ütemében növekednének - átlagosan 4,7 százalékkal, méghozzá 2011. január 1-jétől. De a víz- és a csatornadíj is emelkedhet, akár 7 százalékkal is.

Ma megbeszélést tartott a polgármester az illetékes irodák és bizottságok vezetőivel. Megállapodtak abban, hogy a közgyűlés se fogadjon el nagyobb áremelést a beterjesztettnél. Szó volt a 10-es troli beindításáról is. Az a döntés született, most még nincsenek meg a szükséges feltételek, ezért elindítását elnapolták. Ha elfogadják az új tarifákat, az elővételben váltott vonaljegy 270 forintról 280-ra, a járművön vásárolt pedig 340-ről 350-re drágul. A havi bérletnél már nagyobb a különbség: 5920 helyett 6200 forintot kell fizetni. Az előterjesztésből kitűnik, jelenleg a vidéki városok közül Szegeden a legdrágább a tömegközlekedés - legalábbis az elővételben váltott vonaljegy - csak a főváros előz meg bennünket. A havi bérlet viszont jelenleg - kérdés, meddig - nálunk a legolcsóbb. A parkolásról nem született ilyen összehasonlító kimutatás. Az áremelkedés indoklásában az szerepel, hogy a "közúti közlekedésről szóló 1988. évi törvény, valamint a közúti közlekedési nyilvántartásról szóló 1999. évi LXXXIV. törvény módosításáról szóló törvény módosította a közterületi parkolás jogi feltételeit 2010. július 1. napjától. A Szegedi Közlekedési Kft. tájékoztatása szerint az előzőek miatt a parkolási pótdíj bevétel jelentősen csökkent a 2010. év I. félévben alkalmazott árakhoz képest. Az egész napijegy 375 forintról 400-ra emelkedik,a mobiltelefonról megváltható szelvénynél pedig már 20 forint lesz a különbség: januártól 470-ról, 490 forintra emelkedik az egész napijegy ára. A pénteki közgyűlés szavaz majd a vízdíj és csatornadíj januári emeléséről is. Előbbi közel 5, a szennyvíz 7 százalékkal drágulhat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.