Gasztro

Édes pillanatok ünnep előtt

Édes pillanatok ünnep előtt

2010. december 5., vasárnap
Édes pillanatok ünnep előtt

A latin szóból eredő advent jelentése: megérkezés, eljövetel. Jézus születésére való várakozás időszaka. A karácsonyra való felkészülés és az egyházi év kezdete. Egy érdekes alföldi szokás szerint a hajnali misére való harangozáskor a leányok mézet vagy cukrot ettek, hogy édes legyen a nyelvük, ezzel magukhoz „édesgessenek” a leendő férjüket. Ezen a héten egy gyümölcskenyér recepttel, és az egyik munkatársunk nagymamájától kapott süteményverssel kedveskedünk olvasóinknak.

Gyümölcskenyér

Az advent elmaradhatatlan tartozéka a püspökkenyér, eredeti nevén gyümölcskenyér. Egyes források szerint

Szent Miklóst

várták gyümölcskenyérrel - innen a püspökkenyér elnevezés. A finom és egyszerűen elkészíthető szárított gyümölcsökből álló finomságot ajánljuk.

Hozzávalók:

15 dkg kockamargarin 15 dkg cukor 5 tojás 25 dkg liszt fél csomag sütőpor 20 dkg szárított gyümölcs /lehet bármilyen - minél több fajta, annál jobb/ 1 citrom reszelt héja 5-5 dkg apróra vágott dió, mogyoró vagy mandula 2 evőkanál rum vagy rumaroma A szárított gyümölcsöket vágjuk apró darabokra. Keverjük össze a mazsolával, a dióval, és locsoljuk meg a rummal. Tegyük félre állni. A margarint keverjük habosra a cukorral és az 5 egész tojással. A lisztet keverjük össze a sütőporral és a lereszelt citromhéjjal, majd adjuk a vajas masszához. Jó alaposan keverjük össze. A szárított gyümölcsökre szórjunk 2 evőkanál lisztet, és jól forgassuk bele, hogy a gyümölcsök ne süllyedjenek majd le a tészta aljára. Fakanállal keverjük bele a gyümölcsöket a tésztába. Nagyon alaposan kivajazott és liszttel kiszórt, hosszúkás sütőformába öntsük bele a tésztát, és előmelegített sütőben (kb. 200 fok) süssük meg 40 perc alatt. Még melegen borítsuk ki, majd csavarjuk konyharuhába, amíg kihűl.

Christmas Cake

Mikor még békében élt angol a búrral, És nem szövetkezett ellene Hadúrral. Mikor békepipát szívott Krüger apó, Kevés övéi közt élt még Krüger anyó Akkor még kedveltem John Bull nemzetét, Érintkeztem vele, ha tehettem szerét. Egy angol barátnőm tanított meg rája, Híres Christmas-Cake-jét, hogy és miként kreálja: Egy fél kiló vajat szép habosra kavar, Hozzá tesz azután három tojást hamar, Egy fél kiló cukor, mazsola is annyi, Lisztből meg egy kilót szokott hozzáadni. Végül még feloldott negyed liter tejben Öt kávéskanálnyi sütőport is egyben, A tömegéhez vegyít és azután szépen Két óráig süti vajjal kikent pléhben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.