Gasztro

Dolce vita, máz nélkül

Dolce vita, máz nélkül

2010. november 28., vasárnap
Dolce vita, máz nélkül

A diabétesz világnapja november 14. Ezen a napon született Frederick Banting, az inzulin felfedezője. Először 1991-ben tartották meg az első diabétesz világnapot. A cukorbetegségben szenvedőknek oda kell figyelniük az étrendjükre, ezért most olyan ételek ajánlunk, amelyek összetevői jó hatással vannak a diabétesszel élőknek, de ajánljuk mindenkinek mert csökkenti a koleszterin szintet, a vérnyomást és a vércukorszintet.

Az első ilyen étel a bab, magas rosttartalmának köszönhetően már napi fél bögre is pótolja a rostigényünket. Magas magnéziumtartalma miatt az egyik legjobb a cukorbetegek számára. Egy fél bögre annyi proteint tartalmaz, mint egy szelet hús, csak zsírtartalom nélkül. Másodikként ajánljuk a spenót, a sóska és más az úgy nevezett sötétzöld zöldségeket, melyeknek szénhidrátban szegény és nagyon alacsony a kalóriatartalma. A citrus gyümölcsök a napi C-vitaminadag pótlását segítik, tehát naponta egy citrom, narancs, grapefruit vagy lime elengedhetetlen. Az édesburgonya fogyasztása az A-vitamin miatt szükséges az étrendünkbe. Az eper és a málna magas antioxidánstartalma miatt fontos, és nem utolsó sorban a joghurtok és tejtermékek édesítőszereként is használhatjuk. Kihagyhatatlan a sorból a paradicsom, melyet teljesen mindegy hogy konzerv, saláta, vagy paradicsomlé formájában fogyasztjuk magas vas, C- és E-vitamintartalma miatt elengedhetetlen. A halak kedvező hatása az omega-3 zsírsavtartalma, mely magas arányban található legfőképp a makréla, hering, tonhal vagy a lazac húsában. Azonban egyáltalán nem ajánlott olajban vagy mélyhűtőt formában. A magas omega-3 zsírsav-, magnézium- és rostanyagtartalma miatt a teljes kiőrlésű gabona fogyasztása is elengedhetetlen.

Az éhség csillapítására, a mogyorófélék tökéletes csemege, ugyancsak a magas magnézium tartalma miatt, néhány fajtájuk, például a dió omega-3 zsírsavat is tartalmaz. És végül, de nem utolsó sorban a zsírcsökkentett tej és joghurt, főleg a bennük lévő kalcium hatása miatt, ami erősíti a csontokat és D- vitamin is fontos eleme a táplálkozásnak.

Párolt lilakáposzta

Hozzávalók:

4 dl zsírmentes sótlan tyúkhúsleves ½ csésze almabor ecet 2 ek vörösbor ecet 1 ek méz ½ teáskanál delikát ¼ teáskanál só 4 csésze reszelt káposzta 2 db piros alma reszelve

Elkészítése:

Egy nagy serpenyőben felforraljuk a tyúkhúslevest, a mézet, a vörösbor és almabor ecetet és hozzáadjuk a sót. Forrás után hozzáadjuk a káposztát és az almát, majd fedő nélkül, lassú tűzön kb. 30 percig főzzük. Az almát érdemes nagylyukú sajtreszelőn lereszelni.

Almagombóc

Hozzávalók:

40 dkg alma 5 dkg liszt 1 dkg zsemlemorzsa 3 db tojás 1 dl tej édesítőszer és fahéj

Elkészítése:

Az almát meghámozzuk kimagozzuk és apró darabokra vágjuk. Egy tálba tesszük hozzáadjuk a tojásokat, a tejet, a zsemlemorzsát, és a lisztet. Majd gombócokat formálunk amit forró sós vízben kifőzzünk. Majd kiszedjük és megszórjuk fahéjjal és édesítőszerrel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.