Ahol legálisan lehetett szamizdatot olvasni

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

25 éves fennállását ünnepli az SZTE Egyetemi Könyvtárának Társadalomelméleti Gyűjteménye (TEGY). Az évfordulót november 3-án tudományos üléssel és kiállítással ünnepelték a gyűjtemény gondozói és használói.

Máder Béla, az Egyetemi Könyvtár főigazgatója a Tanulmányi és Információs Központ aulájában megnyitott kiállításon elmondta, a ’80-as években ifjú oktatók és kutatók, magánszemélyek hozták létre az értékes kollekciót. A gyűjtemény szerepe a ’90-es évek elején a társadalmi változások nyomán még inkább felértékelődött, 1994-ben pedig hivatalosan is az EK régió- és kisebbségtörténeti különgyűjteményévé vált. A főigazgató méltatta Laczkó Sándor, a gyűjtemény vezetőjének kapcsolatépítő tevékenységét is, amely szintén hozzájárul a különgyűjtemény ismertségéhez és kutatásához.
Balog Iván, a szociológia tanszék docense, aki kezdettől fogva látogatója volt a gyűjteménynek, nyitógondolataiban emlékeztetett Géczi József, Bárdi Nándor, Bellavics István szervezőmunkájára. Mint a docens fogalmazott, azok forgatták a gyűjtemény dokumentumait, akik nem akartak úgy történelmet tanulni, hogy ’56-ot ellenforradalomnak titulálják. A Petőfi sugárúti épület negyedik emeletén külön szobában várta az érdeklődőket a kollekció, melyben helye volt Bibó István műveinek, szamizdat és emigráns kiadványoknak egyaránt. A gyűjtemény folyamatosan bővült, modernné és professzionálissá vált, és mára több mint tízezer dokumentumot számlál.

Balog Éva könyvtáros, a kiállítás egyik szervezője elmondta, a tárlat nemcsak az 1985-ben alapított gyűjtemény kezdeteinek állít emléket, hanem azt is bemutatja, miként bővült a negyedszázadnyi idő alatt. Így az alapítás dokumentumai mellett 3/3-as jelentések is kerültek a tárlókba az alapítóktól, valamint újságcikkek, folyóiratok, szamizdat és emigráns kiadványok, illetve olyan bizalmas anyagok, amelyeket belső szamizdatként működtetett a párt. A gyűjtemény később kisebbségtörténeti anyagokkal is bővült. Balog Éva azt is hangsúlyozta, a kollekció a Széchenyi-könyvtár Humán Adatbázisának filozófiai részét képezi magyar nyelvű filozófiai irodalom adatbázisa révén.
Laczkó Sándor gyűjteményvezető kiemelte, a TEGY volt az első olyan hely az országban, ahol legálisan lehetett szamizdat és emigráns irodalmat olvasni, sőt kölcsönözni is – létét a hatalom ’80-as évekbeli skizofrén állapotának és azon reformgondolkodású oktatóknak köszönheti, akik kijárták a megfelelő hatóságoknál az engedélyeket.

Default thumbnail
Előző sztori

Finomabban az AB-vel

Default thumbnail
Következő sztori

Megerősített háziorvosi ellátás szükséges

Legutóbbi hasonló cikkek