Közélet

Tilos lesz előzniük a tehergépkocsiknak az M5-ösön

Tilos lesz előzniük a tehergépkocsiknak az M5-ösön

2010. október 14., csütörtök
Tilos lesz előzniük a tehergépkocsiknak az M5-ösön

Legkésőbb 2011 tavaszáig bevezetik azt a szabályozást, melynek alapján az M5-ös autópálya Budapest és Kecskemét közötti szakaszán tilos lesz előzniük a tehergépjárműveknek. Erről a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára tájékoztatta Kalmár Ferenc (KDNP) szegedi országgyűlési képviselőt, aki Fellegi Tamás miniszternek tett föl kérdést az ügyben.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a nyár folyamán több hazai autópálya-szakaszon megtiltotta a kamionok előzési lehetőségét a közlekedésbiztonság növelése érdekében. A közvélemény ezeket az intézkedéseket pozitívan értékelte – írta Kalmár Ferenc a miniszternek. A szegedi politikus hozzátette: az M5-ös autópálya az ilyen jellegű intézkedésekből rendre kimarad, pedig az ezt használók ugyanúgy szeretnének biztonságosabban közlekedni. „A Balkán felé és felől közlekedő kamionok száma jelentősen növekedett Románia és Bulgária EU-csatlakozása óta. Sokan panaszkodnak a tranzitáló sofőrök vezetési kultúrájára. Igény volna a legzsúfoltabb szakaszokon a kamionok előzési lehetőségét megtiltani. Célszerű ezen szakaszokat forgalomszámlálás alapján megállapítani. Köztudott, hogy az M5-ös autópálya koncessziós szerződés alapján működik. Közrejátszik-e ez a tény a fent említett intézkedés bevezetéséhez? Mikortól lehetne bevezetni ilyen jellegű intézkedést az M5-ön is?” – érdeklődött a kereszténydemokrata parlamenti képviselő. A kérdésre nemrégiben a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára válaszolt. Fónagy János arról tájékoztatta a Tisztelt Házat, hogy a polgári kormány 2010 nyarán két nagy forgalmú, fővárosközeli autópálya-szakaszon vezette be a tehergépkocsik előzési tilalmát, amellyel így összesen 142 kilométerre növekedett a vonali tiltással érintett hálózat. Ezzel együtt megkezdődött a jogszabály-előkészítési munka, amely megfelelő szabályozási keretet biztosít a korlátozás további kiterjesztésére. Közölte egyúttal: az M5-ös autópálya nagy forgalmára tekintettel a Budapest és Kecskemét közötti szakaszon szakmailag megalapozott az effajta korlátozás bevezetése, amely legkésőbb 2011 tavaszáig meg is történik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.