/

Tilos lesz előzniük a tehergépkocsiknak az M5-ösön

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Legkésőbb 2011 tavaszáig bevezetik azt a szabályozást, melynek alapján az M5-ös autópálya Budapest és Kecskemét közötti szakaszán tilos lesz előzniük a tehergépjárműveknek. Erről a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára tájékoztatta Kalmár Ferenc (KDNP) szegedi országgyűlési képviselőt, aki Fellegi Tamás miniszternek tett föl kérdést az ügyben.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a nyár folyamán több hazai autópálya-szakaszon megtiltotta a kamionok előzési lehetőségét a közlekedésbiztonság növelése érdekében. A közvélemény ezeket az intézkedéseket pozitívan értékelte – írta Kalmár Ferenc a miniszternek.
A szegedi politikus hozzátette: az M5-ös autópálya az ilyen jellegű intézkedésekből rendre kimarad, pedig az ezt használók ugyanúgy szeretnének biztonságosabban közlekedni.
„A Balkán felé és felől közlekedő kamionok száma jelentősen növekedett Románia és Bulgária EU-csatlakozása óta. Sokan panaszkodnak a tranzitáló sofőrök vezetési kultúrájára. Igény volna a legzsúfoltabb szakaszokon a kamionok előzési lehetőségét megtiltani. Célszerű ezen szakaszokat forgalomszámlálás alapján megállapítani. Köztudott, hogy az M5-ös autópálya koncessziós szerződés alapján működik. Közrejátszik-e ez a tény a fent említett intézkedés bevezetéséhez? Mikortól lehetne bevezetni ilyen jellegű intézkedést az M5-ön is?” – érdeklődött a kereszténydemokrata parlamenti képviselő.
A kérdésre nemrégiben a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára válaszolt. Fónagy János arról tájékoztatta a Tisztelt Házat, hogy a polgári kormány 2010 nyarán két nagy forgalmú, fővárosközeli autópálya-szakaszon vezette be a tehergépkocsik előzési tilalmát, amellyel így összesen 142 kilométerre növekedett a vonali tiltással érintett hálózat. Ezzel együtt megkezdődött a jogszabály-előkészítési munka, amely megfelelő szabályozási keretet biztosít a korlátozás további kiterjesztésére.
Közölte egyúttal: az M5-ös autópálya nagy forgalmára tekintettel a Budapest és Kecskemét közötti szakaszon szakmailag megalapozott az effajta korlátozás bevezetése, amely legkésőbb 2011 tavaszáig meg is történik.

Előző sztori

Műsorújság: a Telin TV csütörtöki műsora

Következő sztori

Kosárlabda: a bajnokot fogadja pénteken a Szedeák