Negyven éve képeznek fiatalokat a szentesi Zsoldosban + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szakmai tudás és erkölcsi kiállás kell a sikerhez

no images were found

Fennállásának 40. évfordulóját ünneplik a szentesi Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskolában. A kétnapos programsorozattal az utóbbi években elhanyagolt szakképzés fontosságára kívánják felhívni a figyelmet. Az intézményben zászlót és emléktáblát avattak, és most először adtak át Zsoldos Ferencz Emlékérmeket is.

Hiány van a szakképzett munkaerőből ma Magyarországon, ezért az oktatás fejlesztésében erre a területre kiemelten odafigyel a kormányzat – erről Odrobina László, a Nemzetgazdasági Minisztérium Szakképzési és Felnőttképzési Főosztályának főosztályvezetője beszélt az ünnepi eseményen. Kiemelte például, hogy várhatóan az OKJ-s képzések rendszerébe új szakmákat vezetnek be, és a szakképzésekbe a korábbiaknál jobban bevonják a szakmai kamarákat.

XXIII. János pápa 78 évesen tanult meg angolul – vele példálózott az ünnepségen Orbán Imre megyei képviselő, az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság elnöke, aki szerint az iskola névadója, Zsoldos Ferencz iparmágnás – aki ács-, molnár- és kőműves mester is volt – jó példát állít a diákok elé. Mint fogalmazott, ehhez az egész életen át tartó tanuláshoz, újításhoz, és a sikerhez szakmai tudásra és erkölcsi kiállásra van szükség.

A fiatalok 80 százaléka érettségire építő képzésben vesz részt, ez okozza a szakemberhiányt a munkaerőpiacon – mondta el az idén 40 éves iskola igazgatója, Pintér Etelka. Ezért lenne fontos – tette hozzá –, hogy nagyobb figyelmet kapjon az oktatásban ez a terület.

Az ünnepi eseményen vészt vett a Zsoldos-család legidősebb férfi tagja, Zsoldos Géza is, aki, mint gépészmérnök, és mint Zsoldos-leszármazott a mai napig fontosnak tartja a szakképzés támogatását. Beszédében arra is kitért, hogy ennek lehetőségét szerinte oly módon kellene újraszabályozni, hogy egy-egy vállalkozás vezetése, ha akarja, megválaszthassa, mely intézményt támogatja. Korábban ugyanis családi vállalkozásuk tudta segíteni a Zsoldos-iskolát, ma azonban erre – a jogszabályi korlátok miatt – nincs lehetősége.

A Zsoldos Napok keretében megtartott ünnepségen zászlót és emléktáblát is avattak, és idén először adtak át Zsoldos Ferencz Emlékérmeket is olyan kiváló pedagógusoknak, akik legalább 20 évet töltöttek el a pályán az iskolában a szakképzés területén.

no images were found

Előző sztori

Péntek: Aida másképp

Következő sztori

Műsorújság: a Telin TV pénteki műsora