Közelebb hozni a fiatalokat a kortárs művészetekhez

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Október 6-án, a Szegedi Nemzeti Színház Balett-termében ismét fellépnek koreográfiáikkal a Szegedi Kortárs Balett fiatal művészei. A kétrészes program első felében Horváth M. Gergő Elfeledett igazság című szólója, Szarvas Krisztina Látom(m)ás elnevezésű duója, Tóth Andrea Csak úgy, valamint Palman Kitti 3 című alkotása, az est második részében pedig az Egyszemélyes tömeg című darab lesz látható, melyet Kalmár Attila és Mészáros Máté, a Szegedi Kortárs Balett egykori tagjai jegyeznek koreográfusként.

Az est érdekessége, hogy az ifjú nemzedék nem csak a színpadon képviselteti magát, hanem a nézőtéren is: a programra ugyanis a MASZK Egyesület szervezésében, a Sorvezető elnevezésű beavató színházi programsorozat keretében kerül sor. A 2010 tavaszán elindított programsorozat elsődleges célközönsége a középiskolás korosztály, fontos célja lehetőséget teremteni a fiataloknak arra, hogy közelebb kerülhessenek a kortárs művészetekhez, az alkotókhoz, hogy bepillantást nyerjenek az alkotási folyamatba. A Sorvezető program kitalálói azt szeretnék elérni, hogy újra közösségi élmény legyen a színház, hogy a diákok az előadások után az alkotókkal együtt beszélgetve dolgozzák fel élményeiket, fogalmazzák meg problémáikat, mondják el véleményüket. Céljuk, hogy a diákok olyan helyszíneken és közegben találkozzanak a kortárs művészettel, amelyben nem feszengnek, amelyben képesek megfogalmazni és elmondani gondolataikat, érzéseiket, kérdéseiket, miközben észrevétlenül gazdagodik a személyiségük, nyitottabbá, tájékozottabbá – ezáltal magabiztosabbá –, s végső soron tudatos és igényes kultúrafogyasztóvá válnak. A magabiztosabb gondolkodás és kommunikáció pedig az élet minden területén (az iskolában, otthon, a kortárscsoportban stb.) hasznukra válhat. És a (kortárs) művészeteknek is szükségük van a nyitott, befogadó, értő közönségre – így ezek az alkalmak mindkét fél számára hasznosak, inspirálóak lehetnek, a Szegedi Kortárs Balett különösen jó partner: élen jár hasonló kezdeményezések tekintetében, műfajteremtő a témában különféle tartalmú, stílusú beavató színházi programjaival.

Az előadást követő beszélgetés házigazdája Balog József, moderátora Seres István Pipu.

A Sorvezető programot támogatja az OSI – Open Society Institute és az NKA Színházi Szakkollégiuma.

Előző sztori

Állatkerti szülői értekezleten a SZEGEDma.hu

Következő sztori

Autóbusznak ütközött egy Thalia Szegeden