/

Egy tök jó ebéd

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Eheti összeállításunkban egy egész ebédre való tökös ételt válogattunk ki. Egy kis meleg tökleves, tökfőzelék és tökpogácsa, valamint egy kis tökös rétes. Persze elkészítése külön-külön (is) ajánlott. Hatalmas mennyiségű A-vitamint tartalmaz, az amerikai indiánoktól ered, akik gyógyításra is használták. Aki sok tököt eszik, az erősebb védelmet élvez a megfázás ellen. Elsősorban a nyálkahártyák gyulladásaira van gyógyító hatással. Megfázás esetén búzacsíra-olajjal fogyasszuk az A-vitaminos töklevelet.

Tökleves:

Hozzávalók:

60 dkg gyalult tök
1 kiskanál só
1-2 kiskanál ecet
1 vöröshagyma
4 evőkanál olaj
1 kiskanál pirospaprika
3-4dkg vaj
2 evőkanál finomliszt
2 dl tejföl
fél csokor kapor

Elkészítés:

A gyalult tököt megsózzuk, és ecettel ízesítjük. Apróra vágjuk a hagymát és az olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a pirospaprikát, majd egy liter vízzel felöntjük. Hogy a paprika ne égjen meg, mielőtt hozzáadnánk vegyük le a tűzről és a víz hozzáadása után rakjuk vissza. Utána a tököt a levével együtt belerakjuk és a vajat belemorzsoljuk. Csak addig főzzük a levest, amíg a szálak roppanósak maradnak. Utána liszttel és tejföllel behabarjuk. Felaprítjuk a kaprot, és azzal ízesítjük

Tökfőzelék tökpogácsával:

Hozzávalók:

Főzelék:
450g tök legyalulva
80dkg tejföl
1 evőkanál liszt
1db kis fej sonkahagyma
1 evőkanál ecet
kis csokor kapor

Pogácsa:
350g tök legyalulva
2db tojás
150g sajt

bors
zsemlemorzsa
olaj

Elkészítés:

Az apróra vágott hagymát kevés olajon megpirítjuk, beletesszük a legyalult tököt, megsózzuk, öntünk alá kb. egy dl vizet, fedő alatt pároljuk. Amikor már majdnem puha, rászórjuk az apróra vágott kaprot, a lisztből és tejfölből készült habarást belekeverjük és összeforraljuk. Majd ecettel ízesítjük.
Egy nagy tálban a tököt összekeverjük a tojással és a reszelt sajttal és sóval, borssal ízesítjük. Ha túl lágy lenne a massza, egy kis zsemlemorzsával erősíthetjük. Pogácsákat formázunk, belehempergetjük zsemlemorzsába, utána arany barnára sütjük forró olajban, közepes lángon.

Tökös rétes:

Hozzávalók:

1 kg gyalult tök
1 csomag réteslap
5 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 csomag őrölt gyömbér
2 csipetnyi őrölt fahéj
5 dkg vaj
10 dkg édes morzsa

Elkészítés

Felforrósítjuk a kevés vajat beletesszük a gyalult tököt és megpirítjuk. A fahéjat, a gyömbért, a cukrot és a vaníliás cukrot hozzáadjuk, és félig megpároljuk, majd lecsepegtetjük. Ha kihűlt, hozzáadjuk az édes morzsát és elkeverjük. Majd a hagyományos módon feltekerjük a rétest. Előmelegített sütőbe tesszük és 180 ºC-on aranybarnára sütjük.

Előző sztori

AFP: Orbán megszilárdította hatalmát

Következő sztori

Műsorújság: a Telin TV hétfői műsora