Gasztro

Egy tök jó ebéd

Egy tök jó ebéd

2010. október 3., vasárnap
Egy tök jó ebéd

Eheti összeállításunkban egy egész ebédre való tökös ételt válogattunk ki. Egy kis meleg tökleves, tökfőzelék és tökpogácsa, valamint egy kis tökös rétes. Persze elkészítése külön-külön (is) ajánlott. Hatalmas mennyiségű A-vitamint tartalmaz, az amerikai indiánoktól ered, akik gyógyításra is használták. Aki sok tököt eszik, az erősebb védelmet élvez a megfázás ellen. Elsősorban a nyálkahártyák gyulladásaira van gyógyító hatással. Megfázás esetén búzacsíra-olajjal fogyasszuk az A-vitaminos töklevelet.

Tökleves:

Hozzávalók:

60 dkg gyalult tök 1 kiskanál só 1-2 kiskanál ecet 1 vöröshagyma 4 evőkanál olaj 1 kiskanál pirospaprika 3-4dkg vaj 2 evőkanál finomliszt 2 dl tejföl fél csokor kapor

Elkészítés:

A gyalult tököt megsózzuk, és ecettel ízesítjük. Apróra vágjuk a hagymát és az olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a pirospaprikát, majd egy liter vízzel felöntjük. Hogy a paprika ne égjen meg, mielőtt hozzáadnánk vegyük le a tűzről és a víz hozzáadása után rakjuk vissza. Utána a tököt a levével együtt belerakjuk és a vajat belemorzsoljuk. Csak addig főzzük a levest, amíg a szálak roppanósak maradnak. Utána liszttel és tejföllel behabarjuk. Felaprítjuk a kaprot, és azzal ízesítjük

Tökfőzelék tökpogácsával:

Hozzávalók:

Főzelék:

450g tök legyalulva 80dkg tejföl 1 evőkanál liszt 1db kis fej sonkahagyma 1 evőkanál ecet kis csokor kapor

Pogácsa:

350g tök legyalulva 2db tojás 150g sajt só bors zsemlemorzsa olaj

Elkészítés:

Az apróra vágott hagymát kevés olajon megpirítjuk, beletesszük a legyalult tököt, megsózzuk, öntünk alá kb. egy dl vizet, fedő alatt pároljuk. Amikor már majdnem puha, rászórjuk az apróra vágott kaprot, a lisztből és tejfölből készült habarást belekeverjük és összeforraljuk. Majd ecettel ízesítjük. Egy nagy tálban a tököt összekeverjük a tojással és a reszelt sajttal és sóval, borssal ízesítjük. Ha túl lágy lenne a massza, egy kis zsemlemorzsával erősíthetjük. Pogácsákat formázunk, belehempergetjük zsemlemorzsába, utána arany barnára sütjük forró olajban, közepes lángon.

Tökös rétes:

Hozzávalók:

1 kg gyalult tök 1 csomag réteslap 5 dkg cukor 1 csomag vaníliás cukor 2 csomag őrölt gyömbér 2 csipetnyi őrölt fahéj 5 dkg vaj 10 dkg édes morzsa

Elkészítés

Felforrósítjuk a kevés vajat beletesszük a gyalult tököt és megpirítjuk. A fahéjat, a gyömbért, a cukrot és a vaníliás cukrot hozzáadjuk, és félig megpároljuk, majd lecsepegtetjük. Ha kihűlt, hozzáadjuk az édes morzsát és elkeverjük. Majd a hagyományos módon feltekerjük a rétest. Előmelegített sütőbe tesszük és 180 ºC-on aranybarnára sütjük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.