Beck Gábor: A bal jobbról jön

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kapitalizmusellenes, kőkemény baloldali lépéseket tesz a polgári kormány

no images were found

Az október 3-i önkormányzati választáson nem sikerült Szegeden olyan eredményt elérnie a Zöld Baloldalnak, mely alapján bármelyik jelöltjük bekerült volna a közgyűlésbe. A kialakult politikai helyzetről és a hogyan továbbról Beck Gáborral, a párt városi elnökével beszélgettünk.– Hogyan ítéli meg a Zöld Baloldal szegedi választási szereplését?

– A pártokra jellemző, hogy bármi is az eredmény, azt mindenki sikerként értékeli. Mi nem így látjuk. Sikernek tekintjük a jelöltállítást, ám a végeredmény várakozáson aluli, még akkor is, ha nem voltak illúzióink. Ennek okát abban látom, hogy Szegeden végsőkig kiéleződött a harc, és a kis pártokra adott szavazatokat a választók elveszettnek ítélték. Ezt bizonyítja a vásárhelyi eredmény is, ahol egy nyugodtabb légkörű választáson a Zöld Baloldal jelöltje 12 százalékot ért el.

– Az a furcsa helyzet alakult ki a közgyűlésben, hogy Botka László megválasztott MSZP-s polgármesternek nincs többsége. A legnagyobb frakcióval rendelkező Fidesz-KDNP bejelentette, nem ad alpolgármestert a szocialista városvezető mellé, más típusú irányítást képzel el. Ön szerint hová vezethetnek ezek az állapotok?

– Végignézve az alakuló közgyűlést úgy látom, hogy mindkét fél – mármint a Fidesz-frakció és Botka László polgármester is – döntésre kívánja vinni a konfliktust. A polgármester a díszközgyűlésre példátlan módon bevitt Biopolisz-pályázattal szabályszerű csapdát állított a Fidesz számára, amelyből nagyon nehéz úgy kijönniük, hogy ne süthessék rájuk a Szeged-ellenesség bélyegét. Az az érv, hogy a Fidesz már megszavazta a pályázat benyújtását, némileg sántít, ha figyelembe vesszük, hogy azóta ismertté vált az eddigi beruházások számtalan hiányossága, botrányos lebonyolítása, valamint kiderült, hogy a város számtalanszor kozmetikázott költségvetése az önkormányzati cégek hitelállományával együtt a 40 milliárdos hiányt közelíti.
A Mars téri beruházás esetében visszatérni látszik a történet a 2005-ös állapotokhoz, amikor az azóta bűnbaknak kikiáltott kereskedők már egyezségig jutottak az önkormányzattal, a mintegy 40 kereskedő együttesen kért 30 millió forintot, majd Nagy Sándor alpolgármester közbelépésével ezt az egyezséget az város vezetése felrúgta, gondolván, hogy erőből megoldják a problémát. Láthatjuk, hogy ez hova vezetett!
A Biopolisz-pályázat tanulmánytervében is rengeteg végig nem gondolt elképzelés található, a parkolóhelyek csökkentésétől a 100 milliós menedzsmentköltségeken át a belvárosi közlekedés teljes megbénításáig sok minden. Feltűnik például a felkért közreműködők között a Cowi Magyarország Kft., amelynek áldásos tevékenységét az elmúlt évek során már megtapasztalhatták a szegediek többek között a Belvárosi hídon többször módosított kerékpárút kapcsán… Ennek az eszement beruházási őrületnek véget kell vetni, a városnak konszolidált, nyugodt működésre és végiggondolt tervszerű, hosszú távú fejlesztési stratégiára van szüksége. Egyébként, ha holnap az EU hegyépítésre ír ki pályázatot, akkor Szegeden hegyet fogunk építeni?

– Van-e folytatás a Zöld Baloldal számára a választást követően?

– A baloldalon kialakult űr betöltésére többen is pályáznak. Megítélésem szerint az MSZP korifeusai által alakított formációknak nincs esélyük, vezetőik a végsőkig lejáratták magukat. Látható, hogy a még leginkább elfogadott Szili Katalin is új formációban gondolkodik, ami sajnos még inkább a baloldal széttagozódásához vezethet. Ugyanakkor számtalan becsületes, valóban baloldali gondolkodású korábbi MSZP-tag keresi a helyét. Ebben lehet szerepe a Zöld Baloldalnak, ha képes arra, hogy hiteles baloldali politizálással a mai kornak megfelelő módon alternatívát tudjon kínálni. Mi ezt próbáljuk folytatni Szegeden, meglátjuk, milyen sikerrel.

– Ha már baloldali politizálás, a politikai palettának arról a részéről sokat bírálták Orbán Viktor miniszterelnök nemrég ismertetett gazdaságpolitikai elképzeléseit. Önnek mi a véleménye a csomagról?

– Azokat a lépéseket, melyekről most hallhatunk (bankadó, multik, telekommunikációs cégek különadója, a közérdeknek a magántulajdon elé helyezése), a Zöld Baloldal minden megnyilvánulása tartalmazta, így tehát az új irányt üdvözöljük. Furcsa helyzet állt elő Magyarországon: kapitalizmusellenes, kőkemény baloldali lépéseket tesz egy jobboldali kormány, azaz a bal jobbról jön. Számunkra egyébként mindegy, hogy az általunk jónak ítélt lépéseket melyik oldal teszi meg, a fontos, hogy a válság terhei végre ne csak a kisemberek nyakába szakadjanak. Nem értünk azonban mindennel egyet, ilyen például az egykulcsos adó, amely igazságtalan, és ismét a magasabb jövedelműeket juttatja még kedvezőbb helyzetbe.

– Az utóbbi napok – sajnos negatív – vezető híre a Veszprém megyei iszapkatasztrófa volt. Mint egy hazai zöld párt politikusának mit üzent önnek ez a szerencsétlenség, milyen tanulságokkal járt?

– Ebből a történetből sajnálatosan egy tanulság vonható le: a tőkét egyetlen dolog érdekli, a minél nagyobb profit elérése. Nem számít, hogy a célhoz milyen eszközöket használ fel, vagy ha az emberéletekbe is kerül. Ennek egyetlen dolog szabhat gátat: az erős állam, amely védi állampolgárai érdekét. Teljesen világos, hogy a zöld gondolat legnagyobb ellenfelei a globalizált tőke- és pénzpiacok, a multinacionális cégek. Ami szegedi szervezetünket illeti, mi lehetőségeinkhez mérten próbálunk segíteni a bajba jutottakon azzal, hogy tagjaink adományaikat eljuttatták a Máltai Szeretetszolgálathoz, és erre biztatjuk szimpatizánsainkat is.

Előző sztori

Tökéletes nap Dorozsmán + FOTÓK

Következő sztori

Orbán ma ismerteti a gazdasági akcióterv részleteit