Közélet

Választás 2010 - Political Capital: nagyarányú Fidesz-győzelem várható

Választás 2010 - Political Capital: nagyarányú Fidesz-győzelem várható

2010. szeptember 8., szerda
Választás 2010 - Political Capital: nagyarányú Fidesz-győzelem várható

A Political Capital nagyarányú Fidesz-győzelmet valószínűsít az októberi önkormányzati választáson, az intézet szerint egyértelműnek tűnik Tarlós István főpolgármesterré választása, ahogy a Fidesz jó eséllyel többséget szerezhet a Fővárosi Közgyűlésben is.

A politikai elemzéssel és tanácsadással foglalkozó intézet az MTI-hez szerdán eljuttatott közleménye szerint az MSZP legfeljebb támogatottsága szinten tartásában bízhat a választásokon. Néhány megyei jogú város vagy budapesti kerület polgármesteri címének megszerzése már sikert jelentene számukra - fűzik hozzá. Kiemelik: Észak-Magyarországon a Jobbik veszélyezteti az MSZP legnagyobb ellenzéki párti pozícióját, a jelöltállításban ugyanis felülmúlták a szocialistákat. Az elemzők szerint a tavaszi eredményekből kiindulva a Jobbik akár polgármesteri címeket is szerezhet néhány, 10 ezer főnél nagyobb településen, de a párt jelöltjei emellett több városi önkormányzatban, vagy akár egy-egy megyei közgyűlésben is a "mérleg nyelvévé" válhatnak. A Political Capital úgy látja, hogy az LMP legfőbb célja a fővárosi közgyűlés fideszes többségének megakadályozása lehet. Az "országosan már a jelöltállítás során kudarcot vallott párt" így döntési pozícióba kerülhetne Budapesten. Az elemzés készítői megjegyzik továbbá, hogy az önkormányzati választási rendszer nyáron elfogadott változásai miatt kevesebb kisebb szervezet lehet sikeres október 3-án: a megyei közgyűlésekből szinte teljesen el fognak tűnni a civil szervezetek, akik a nagyobb településeken is jóval kisebb súlyt képviselhetnek majd. Az intézet összegzése szerint országosan a Fidesz indíthatja a legtöbb, 8.823 jelöltet, míg a második hely a Jobbiké, amely 4.235 indulójával sem éri el a Fidesz-jelöltek számának felét. Az MSZP 3.694 jelölttel vághat neki a választásoknak, közülük 194-en szállhatnak harcba polgármesteri címért, ami fele a négy évvel ezelőtti adatnak. A Jobbik és az MSZP indulóinak száma között a kistelepüléseken a leglátványosabb az eltérés: 1238-455 a Jobbik javára. Hozzáteszik: az LMP országosan 1.133 jelöltjével "jócskán lemaradt", a párt aspiránsai közül ráadásul csak huszonhatan számítanak polgármesterjelöltnek. Az intézet munkatársai arra számítanak, hogy a fővárosi listát állítani képes négy parlamenti párt jelöltjei bekerülhetnek a közgyűlésbe. A Fidesznek pedig annak ellenére is reális esélye van a közgyűlési többség megszerzésére, hogy az indulók "megrostálásával" csökkentette az elvesző szavazatok által generált "győzteshez húzás effektusát". A Political Capital szerint a Fidesz-KDNP-nek 17, az MSZP-nek 9, az LMP-nek 4, a Jobbiknak 3 mandátum jutna a fővárosban, ha októberben a tavaszi választással azonos arányok ismétlődnének meg. Ez pedig azt jelentené, hogy ha "szűken is", de meglenne a kormánypártok többsége a főpolgármester szavazatával kiegészülő közgyűlésben - fűzik hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.