Közélet

LMP: A hajléktalanok kiűzése helyett gondoskodni kell róluk!

LMP: A hajléktalanok kiűzése helyett gondoskodni kell róluk!

2010. szeptember 15., szerda
LMP: A hajléktalanok kiűzése helyett gondoskodni kell róluk!
Alkotmányellenesnek tartja a Belügyminisztérium honlapján olvasható törvénymódosítási javaslatot Vágó Gábor, a Lehet Más a Politika országgyűlési képviselője, mely szerint a hajléktalanokat akár rendőri intézkedéssel is el kell tüntetni az utcákról. Az LMP szegedi képviselői rossz irányba mutató tendenciákat látnak a közterületekről egyre jobban kiszoruló tömegekben. A párt helyi aktivistái szolidaritási akcióként éjszaka a Dugonics téren alszanak. Vágó Gábor szerint a törvénytervezettel „a kormány a hajléktalanok közterekről való kitiltását szeretné elérni, illetve velük szemben rendőri erőszak alkalmazását is megengedné”. A politikus szerint amennyiben ez a javaslat törvényi keretet kap, azzal az állam eltaszítja magától a legelesettebb tagjait, holott éppen feléjük, a vesztesek felé kellene felelősséget mutatnia az ország vezetésének. Vágó hangsúlyozta, hogy pártja határozottan fellép a Fidesz szegényellenes politikájával szemben és törekszik rá, hogy a téma kapcsán elsősorban „a hajléktalan embereket otthonhoz segítő társadalompolitikai intézkedések kerüljenek előtérbe”, hiszen „a hajléktalanság alapvetően társadalmi és emberi jogi probléma, nem pedig rendészeti kérdés”. Ennek megoldásához szükséges lenne, hogy kerüljön be az Alkotmányba a lakhatáshoz való jog, illetve erősödjön meg a szociális bérlakás-rendszer Magyarországon – mondta Vágó Gábor.

Málovics bízik a politikusok szolidáris érzékében

Málovics György hozzátette, Szegeden az MSZP-s többségű közgyűlés által életbe léptetett, „koldusrendelet” néven elhíresült önkormányzati döntésre hivatkozva a belvárosból folyamatosan elzavarják a csendesen koldulókat is, holott a rendelkezést eredetileg csak az erőszakosan kéregetők szankcionálására hozták. Az LMP megyei koordinátora ugyanakkor örömmel és bizakodással idézte fel az elmúlt évben szervezett Szolidaritás Éjszakáját, amikor a Fidesz egy jelenlegi országgyűlési és két önkormányzati képviselője is részt vett a rendezvényen. Málovics ez alapján bízik abban, hogy a kormánypárt politikusai között is lesznek olyanok, akik saját értékrendjüket szem előtt tartva nem állnak ki a Belügyminisztérium javaslata mellett.

Kiszorulnak a terekről a szegényebbek

Szegeden a belvárosi közterületek mellett már a külsőbb körzetekben is a koldusrendeletre hivatkoztak a város illetékesei, amikor például az újszegedi liget vagy a hullámtér rekonstrukciója idején kiirtottak valamennyi növényzetet és elzavarták az ott tanyázó hajléktalan embereket – mondta el Szentistványi István. „Jellemző folyamat a közterek magánterületté válása, mely jól megfigyelhető a Mars tér esetében is: a nyilvános piacteret előbb önkormányzati területté minősítették, majd mintegy magánterületként kerítéssel és őrökkel tartják távol onnan az embereket” - fogalmazott az LMP szegedi kompenzációs listájának vezetője. A közterekről és közintézményekből is fokozatosan szorulnak ki az állampolgárok, hiszen „a Klauzál téren már csak az számít legitim városlakónak, aki képes fizetni a teret ellepő vendéglátóhelyeken – a társadalmi elithez nem tartozó diákokat, nyugdíjasokat, alacsonyabb jövedelmű polgárokat kinézik és eltávolítják a területről”. A sajtótájékoztató idején kihelyezett táblákon az érdeklődők elolvashatták számos szakmai és civil szervezet vonatkozó állásfoglalását. Kihelyezték néhány világszerte ismert és tisztelt ember portréját is, akik a tervezett jogszabály alapján büntethetők, rendőri intézkedés alá vonhatók lettek volna. A Lehet Más a Politika szegedi szervezetének tagjai, önkéntesei mindezeken túl éjszakai demonstrációval fejezik ki a törvénytervezettel szembeni tiltakozásukat és a hajléktalanokkal való szolidaritásukat – mivel a Dugonics téren alszanak hálózsákokban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.