/

Melegben, hidegen

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

36 fok árnyékban, sistergő aszfalt… kánikulaidő van. Akiknek muszáj, elviselik, viszont akik tehetik, fedezékbe vonulnak. Hűsítik menedéküket is, ahogy lehet: klíma, ventilátor, előkerülnek a vizes ruhák is. A tikkasztó melegben nem is kíván az ember folyadékon kívül mást, mint zöldséget, gyümölcsöt. Így nincs is jobb fogás, mint egy hűsítő körteleves, egy citrusos jeges tea, vagy egy könnyű főzelék, saláta.

Hideg körtekrémleves

Hozzávalók:

– 2 nagyobb darab érett, zamatos vilmoskörte
– 1,5 dl hideg főzőtejszín
– 1,5 dl hideg tej
– 1 teáskanál méz
– 1 teáskanál friss citromlé
– 1 evőkanál zabpehely
– őrölt fahéj

Elkészítés:

Hámozzuk meg a két jókora vilmoskörtét, és vágjuk darabokra a gyümölcshúst. Tegyük egy edénybe, amiben botmixerrel pürésíteni tudjuk. Csorgassuk rá a citromlevet és a mézet, keverjük össze alaposan, majd öntsük rá a főzőtejszínt meg a tejet. Turmixszoljuk össze, majd szórjuk meg zabpehely-darabkákkal vagy cikkelyekre szeletelt körtével és egy kis fahéjjal. Behűtve tálaljuk.

Dinnyesaláta füstölt sonkával

Hozzávalók:

– 1 fej saláta
– 50 dkg görögdinnye
– 50 dkg sárgadinnye
– 4-6 szelet füstölt sonka
– olívaolaj
– 0,5 dl száraz vörösbor
– citromlé
– só
– fehérbors

Elkészítés:

A salátát leveleire szedjük, jól megmossuk, leszárítjuk. A dinnyéket kimagozzuk, karalábévájóval kis gömböket szedünk ki a dinnyehúsokból. A sót és a borsot a citromlében elkeverjük, hozzáöntjük a bort, majd az olajat lassan, cseppenként belekeverjük. A salátalevelekkel kibéleljük a tányérokat, belehalmozzuk a dinnyegombócokat, meglocsoljuk az öntettel, és tetejére tesszük a sonkaszeleteket.

Hideg túrógombóc meggyel

Hozzávalók:

– 40 dkg tehéntúró
– 1 rúd vanília
– 10 dkg babapiskóta
– 10 dkg darált dióbél
– 5 dkg vaj
– 10 dkg porcukor
– 1 citrom reszelt héja
– 10 dkg meggy
– 2 ek. méz

Elkészítés:

A túrót villával alaposan áttörjük. A vaníliarudat felhasítjuk, pépjét kikaparjuk. A babapiskótát morzsásra törjük. A diót bevonatos serpenyőben szárazon világosra pirítjuk, hideg tányérra öntjük, hogy ne barnuljon tovább. Habosra keverjük a vajat a porcukorral, majd belekeverjük a vaníliát és a reszelt citromhéjat. Összekeverjük a túróval, a babapiskótával, és legalább 30 percre félretesszük pihenni. Majd a túrómasszából gombócokat formálunk és megforgatjuk a dióban. Az öntethez elkeverjük kimagozott meggyet a mézzel, majd a gombócok mellé tálaljuk.

Júliusi saláta

Hozzávalók:

– 40 dkg saláta vegyesen (pl.: endívia, jégsaláta)
– 20 dkg feta sajt (bármilyen sajtmaradékkal készíthető)
– 4 közepes, húsos paradicsom
– 1 kisebb szál póréhagyma
– 2-3 hegyes, de nem erős zöldpaprika
– 2-3 még zöld paradicsom
– fél mokkáskanál só
– 2 evőkanál almaecet
– fél csokor petrezselyem
– 1 evőkanál méz
– 2 evőkanál mustár
– 4 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:

A salátakeveréket tálba rakjuk. A sajtot apró kockákra daraboljuk. Az összes zöldséget megmossuk. A paradicsomokat cikkekre, a hagymát karikákra szeljük. Az így előkészített hozzávalókat a salátakeverékhez adjuk, óvatosan – ne törjön – összeforgatjuk. A salátaöntethez kis tálban a sót az ecetben kiskanállal kevergetve föloldjuk, az apróra vágott petrezselymet beleszórjuk. A mézet meg a mustárt hozzáadjuk, majd folytonosan kevergetve cseppenként beledolgozzuk az olajat is. A tálalás előtt 2-3 perccel keverjük csak össze a hozzávalókkal.

Erdei gyümölcsös-narancsos jeges tea

Hozzávalók:

– 1 kisebb narancs
– 4 Earl Grey teafilter
– 1 l forró víz
– 6 dl erdei gyümölcslé (vagy bármilyen más bogyós gyümölcs leve)

Elkészítés:

A narancs héjából vágjunk hosszabb csíkokat, és a teafilterekkel együtt tegyük hőálló kancsóba. Öntsünk rá forró vizet, és hagyjuk állni 20 percig. Ezután vegyük ki a filtereket és a narancshéjat, majd öntsük hozzá a gyümölcslevet. A narancsból vágjunk néhány karikát a teába, majd alaposan hűtsük le. Aki édesebben szereti, mézet vagy cukrot is tehet bele.

Előző sztori

Vihar után – Pitvaros

Következő sztori

Szombat este