Egyetem

Kétnapos konferencia a génmódosításról

Kétnapos konferencia a génmódosításról

2010. július 7., szerda
Kétnapos konferencia a génmódosításról

A géntechnológiának az agráriumban betöltött szerepéről kezdődött kétnapos konferencia szerdán Szegeden; a pályázati támogatással megvalósult program célja, hogy a biológiát oktató pedagógusok a génmódosítás egész technológiáját átfogó ismereteket szerezzenek - mondta a szervező Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Központjának egykori főigazgatója az MTI-nek.

Dudits Dénes

akadémikus hangsúlyozta: úgy érzi, hogy a biológiaoktatásban is sokkal nagyobb szerepet kell kapnia a géntechnológiának, hogy a fiatalok már korán megismerjék. A konferencián ehhez több segédanyagot is kapnak a részt vevő pedagógusok, melyekkel az órára való felkészülést könnyíthetik meg, illetve kapnak oktatófilmet is, melyet akár a diákokkal együtt is feldolgozhatnak. A több mint nyolcvan érdeklődő a dél-alföldi régióból érkezett, mellettük egyetemisták és középiskolás diákok is jelezték részvételüket. A kutató a két nap programjáról az első szünetben elmondta: először történeti áttekintést hallhatott a több mint száz érdeklődő. Azt követően az alapvető módszerekről - a génizolálásáról, módosításáról, növénybe való visszaültetéséről - tájékozódhattak. A különböző hasznosítások közt szó volt - a klímaváltozás idejében fontos - szárazságtűrő növények géntechnológiával történő előállításáról, illetve a betegségekre és a gyomirtószerekre való ellenállóképesség kialakításáról. A professzor hangsúlyozta: a közvéleményt sok esetben félrevezetik, hiszen ez a folyamat nem más, mint egyfajta növénynemesítés. Ezért a búzanemesítéssel foglalkozók délután bemutatják, hogyan lehet olyan élelmiszereket előállítani, melyek sokkal kedvezőbb élettani hatásokkal bírnak. Szó lesz a növényekből való gyógyszer-előállításról is, hiszen a növények hatékonyan és olcsón tudnak olyan fehérjéket szintetizálni, melyek a gyógyszergyártásban alapanyagként felhasználhatók. Szerdán előadás foglalkozik a klímaváltozás és a zöldenergia ügyeivel is. A géntechnológia ugyanis meghatározó összetevő lesz a fenntartható fejlődés céljainak megvalósításában - mondta Dudits Dénes. Hozzátette, meg kellene vizsgálni, hogy ez az új növénynemesítési módszer hogyan használható a fenntartható fejlődés érdekében. Miután a cél az volt, hogy a tanároknak és a jelenlevőnek átfogó képet adjanak, a technológia gazdasági hatásait is vizsgálni kellett. Így a csütörtöki első előadás erről szól majd. Emellett szó lesz a törvényi szabályozásról és a kormányzati szerepről is. De mint minden technológia, ez is bizonyos kockázatokkal jár, az utolsó előadások egyike a biztonsági rendszereket és a környezeti hatásokat elemzi - mondta a professzor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.