Közélet

Hivatalban az új kormány, Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke (FRISSÍTVE)

Hivatalban az új kormány, Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke (FRISSÍTVE)

2010. május 29., szombat
Hivatalban az új kormány, Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke (FRISSÍTVE)

Szombat délelőtt fél 12 után az Országgyűlés 261 igen szavazattal, 107 nem ellenében Orbán Viktort miniszterelnökké választotta, illetve a kormányprogramot is elfogadta. Hazánk régi-új miniszterelnöke ezt követően letette a miniszterelnöki esküt. Sólyom László köztársasági elnök jóváhagyta a miniszteri kinevezéseket, így 14 óra után hivatalba lépett az új magyar kormány.

11 óra után

Schmitt Pál

házelnök köszöntötte a közjogi méltóságokat majd megnyitotta az ülést, egyúttal átadva a szót

Orbán Viktornak

, miniszterelnök-jelöltnek, aki előterjesztői zárszót mondott a kormányprogram vitájához. Ebben többek között kifejtette: nagyszerűnek találta a vitát, melyben a szokásjog miatt sajnos részt nem vehetett, de jelen zárszavában igyekezett reagálni pár felvetésre - ha az összesre ezúttal nem is adatott lehetőség. Orbán szerint lehet forradalom demokráciában - a Fidesz elnöke amerikai és brit példákkal illusztrálta ebbéli gondolatát - és pártjának kétharmados győzelme is az: alkotmányos keretek között történt, mély, tartós változást hozó forradalom. A kormányprogram hiányosságait emlegető felvetésekre kifejtette: nincsenek konkrét célkitűzések benne, hiszen ha minden konkrétum ott szerepelne, akkor most kellene lebonyolítani az elkövetkezendő négy év vitáit. A hivatalba lépő miniszterelnök hangsúlyozta, hogy kormánya aktívan követni fogja a külvilág történéseit és koncepziózus külpolitikája lesz. Orbán Viktor örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy a hivatalba lépő kormány programjában mindenki talált támogatható elemeket, és kérte az új Országgyűlés minden tagját, hogy működjenek együtt, ne arról szóljon a vita, hogyan kell dolgozni. "Több millió magyar ember vállán állunk, akiket munkánkkal szerényen és alázattal kell szolgálnunk. Egyedül Istené a dicsőség" - zárta szavait az új miniszterelnök. Az Országgyűlés ezt követően 261 igen szavazattal, 107 nem ellenében Orbán Viktort miniszterelnökké választotta, a képviselők elfogadták a kormányprogramot. 18 képviselő nem szavazott. Orbán Viktor ezután letette a miniszterelnöki esküt, majd a Himnuszt követően aláírta esküjét és elfoglalta a miniszterelnöki széket. Ezt követően fogadta képviselőtársai gratulációját. Az eskütételi ceremónia és a gratulációk után Schmitt Pál a miniszterek eskütételéig kétórás szünetet rendelt el. A miniszterek személyét

Sólyom László

hivatalban lévő köztársasági elnök jóváhagyta, ezután a délután 14 órakor folytatódó plenáris ülésen esküt tettek ők is. Ezen ünnepélyes aktussal hivatalba lépett Magyarország új kormánya. A Fidesz-KDNP 15 órától a Parlament előtti Kossuth téren nagygyűlést tart.

A hivatalba lépő új kormány tagjai:

Miniszterelnök: Orbán Viktor Belügyminiszter: Pintér Sándor Honvédelmi miniszter: Hende Csaba Közigazgatási és igazságügyi miniszter: Navracsics Tibor Külügyminiszter: Martonyi János Nemzetgazdasági miniszter: Matolcsy György Nemzeti erőforrás miniszter: Réthelyi Miklós Nemzeti fejlesztési miniszter: Fellegi Tamás Vidékfejlesztési miniszter: Fazekas Sándor Tárca nélküli miniszter: Semjén Zsolt

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.