Közélet

Orbán: a kormány megy, a demokrácia marad!

Orbán: a kormány megy, a demokrácia marad!

2010. április 12., hétfő
Orbán: a kormány megy, a demokrácia marad!
A második forduló kérdése az, hogy egységes Magyarország lesz, vagy széthúzás – jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, a miniszterelnöki szék várományosa a mai nemzetközi sajtótájékoztatón, hozzátéve azt is, hogy minél nagyobb az egység, annál hamarabb lesz felépülés, annál hamarabb léphet az ország a szorult gazdasági helyzetből való kivezető útra. A győztes párt elnöke szerint nem az a kérdés, hogy a polgárok adnak-e felhatalmazást a Fidesznek vagy személy szerint Orbán Viktornak, hanem az, hogy Magyarország esélyt és felhatalmazást ad-e saját magának. Úgy fogalmazott, tegnap este megmutatkozott, hogy a magyar demokrácia megvédte magát. „A kormány menjen, a demokrácia maradjon” – összegezte a vasárnap esti eseményeket. A szavazatszámláláskor történt malőr azonban homályt eresztett a tisztánlátásunk elé – értékelt hétfői nemzetközi sajtótájékoztatója kezdetén a Fidesz elnöke. Mint mondta, „a dolgok úgy végződnek, ahogy elkezdődtek”, Magyarország szétesett, működőképessége szélére sodródott. Ki kell vizsgálni, voltak-e mögöttes szándékok a szavazás körüli vasárnapi zavarok mögött – mondta újságírói kérdésre Orbán Viktor, kiemelve, hogy a szavazási botrány rávilágított, az MSZP-kormány hibája az, hogy nem képes az ország demokratikus intézményrendszerét normálisan működtetni. „Mielőtt más szemében a szálkát, a saját szemében a gerendát, kedves MSZP” – fogalmazott Orbán Viktor.

Versenyképes állam erős szociális biztonsággal

A kettős állampolgárság kérdéséről szólva úgy fogalmazott, „hamarosan terítékre vesszük”. Emlékeztetett: 1998-ban is úgy kezdte munkáját az Országgyűlés, hogy a kormány megalakulása előtt már megalkotott bizonyos törvényeket, ez most is megtörténhet. A lehetséges kormányzás fontos céljai között említette, hogy kisebb parlament kell, és kevesebb önkormányzati képviselő, elszámoltatás kell, és szükséges rendezni a mentelmi jog kérdését is. A leendő kormány nem kér 100 napos türelmet, mert nincs idő – fogalmazott Orbán, aki szerint azonnal cselekedni kell. Az intézkedéseket sorolva az első és legfontosabb lépésként az adócsökkentést említette. Mindent megtesz azért, hogy megvalósuljon – fogalmazott. Második lépésként a bürokrácia elleni intézkedést nevezte meg Orbán Viktor. A korrupció visszaszorítását és az államreformot szintén a legfontosabb teendők közé sorolta. Utóbbit a hatékony állam fő feltételének és versenyelőnynek tartja. Mint mondta, azért fognak dolgozni, hogy rövid időn belül a régió legversenyképesebb állama legyen hazánk. Ugyanakkor ezen intézkedések közben is meg kell maradjon a szociális biztonság, sőt erősödnie is kell – tette hozzá.

Orbán: az ország a demokrácia mellett tette le voksát

Ha az ellenzék nem támogat, akkor is meg fogjuk oldani az előttünk álló problémákat – fogalmazott Orbán. A Fidesz elnöke szerint a választók nem arra adtak fölhatalmazást, hogy az ellenzékkel foglalkozzanak. Orbán úgy látja, van olyan európai ország, ahol örülnének annak, ha csak akkora szélsőséges erő lenne jelen a parlamentben, mint hazánkban. A Fidesz elnöke szerint az ország a demokrácia mellett tette le a voksát vasárnap. „A magyar emberek úgy döntöttek, a kormány megy, de a demokrácia marad.” Be kell tartani és tartatni a törvényeket, amelyek alól senki nem vonhatja ki magát – tette hozzá. Orbán kijelentette: eddig a magánérdekek diktálták a politikát, egy oligarchikus csoport elfoglalta a magyar baloldalt, de ennek a tendenciának véget kell vetni. Magyarország sokkal jobb hely lesz, mint sok európai ország – vélte a Fidesz elnöke. Arra a kérdésre, hogy „eltolják-e” az önkormányzati választást, úgy felelt: sem mód, sem szándék nincs erre, az ott van, ahol van. Az IMF-fel és a Világbankkal folytatandó egyeztetésről úgy vélte, „szövetségeket kell létrehozni”, mert csak így vezethető ki az ország abból a gazdasági helyzetből, amiben most van. A nemzetközi sajtótájékoztató végén részvétét fejezte ki a lengyel légikatasztrófa áldozatainak családjai felé, mint fogalmazott, a magyar nép szolidáris a lengyelekkel. (Forrás: Magyar Nemzet Online)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.