Egyház

Egyházmegyei hírek: érkezik a Feltámadási menet

Egyházmegyei hírek: érkezik a Feltámadási menet

2010. április 25., vasárnap
Egyházmegyei hírek: érkezik a Feltámadási menet

A Szeged-Csanádi Egyházmegye aktuális híreit és alkalmait olvashatják alább az érdeklődők.

"Szent Atyám, tartsd meg őket a nevedben, akiket nekem adtál, hogy egyek legyenek, mint mi."

Jn 17.11. E mottóval indult útjára ismét a Kárpát-medence összefogását jelképező

Feltámadási menet

zarándoklata, amelynek ebben az évben már három ága járja útját a Kárpát-medence magyarlakta településein. Jelvénye az Árpád-kori motívumú szárnyas kereszt, amelynek három része 48 nap alatt ér el Csíksomlyóra, hogy ott pünkösdkor újból eggyé váljanak. A Feltámadási menet Zamárdiból induló alsó ága április 29-én, csütörtökön 18 órakor érkezik a szeged-tarjánvárosi Szent Gellért templomba (Tátra tér 5.) Fogadását követően szentmise és zenés áhítat lesz, melyen a Lumen együttes szolgál. Szintén a Feltámadási menethez kapcsolódik az az ökumenikus imaalkalom, melyre április 30-án, pénteken délelőtt 10 órakor kerül sor a szegedi Szent Gellért templomban (Tátra tér). Ezen a napon délután fél 5-kor viszik tovább a keresztet Algyőre, majd Hódmezővásárhelyre. A zarándoklat világhálós oldala:

www.bucsujaras.hu/feltamadasimenet2010.html

2010. április 30-május 2. között

Egyházmegyei Ifjúsági Lelkigyakorlat

lesz Szeged-Szentmihályon 16 éven felüli fiatalok számára, akik közösséget keresnek, valamint szeretnének énekkel, vidáman Istenhez közelebb kerülni, és mindennapi tapasztalataikat megosztani egymással. A szervezők május 2-án este 19.00 órakor minden érdeklődő számára nyitott bemutatkozást tartanak a templomban - így az is bepillantást nyerhet egy ilyen lelkigyakorlatba, aki most nem tud részt venni rajta. Érdeklődni és jelentkezni Noé Gabinál és Zoltánnál lehet: e-mailben: gazo.noe@gmail.com; vagy telefonon: 20/82-33-495, 20/53-22-204. Az Egyházmegyei Családpasztoráció

Jegyes Hétvégét

szervez Szeged-Szentmihályon 2010. május 28-30-ig. Az intenzív bentlakásos programot

Thorday Attila

atya, és a Noé valamint a Novák házaspár vezeti. Olyan párok jelentkezését várják, akik a házasságra irányuló szándékkal járnak együtt, vagy az idén házasodnak esetleg nemrég keltek egybe, de szeretnék mélyíteni kapcsolatukat. Információ és jelentkezés:

Noé Zoltán

és Gabi: gazo.noe@gmail.com; tel: 20/82-33-495, 20/53-22-204. Április 28-án szerdán 19 órától

taizéi imaóra

lesz Szegeden, az evangélikus templomban (Tisza Lajos. krt. 16.), melyen részt vesz a közösség egyik testvére is.

Száz éves a bordányi Szent István Király templom

. Az ez alkalomból tartott jubileumi év ünnepségsorozatának záró szentmiséje 2010. április 25-én 17.00 órakor lesz, melyet

Kiss-Rigó László

püspök mutat be. Ebben a szentmisében emlékeznek meg 1910. április 24-re, a templom felszentelésének napjára, és ekkor részesülnek a bérmálás szentségében a plébánia közösségének felkészült tagjai. Tápén és Petőfi-telepen 24 órás szentségimádás lesz április 26-án reggel 7 órától 27-én reggel 7 óráig, melynek során hazánk sorsának jobbra fordulásáért ajánlják fel imáikat a hívek. Hétfőn reggel 7-től 19 óráig a tápéi Szent Mihály templomban kezdődik, majd pedig hétfő 19 órától a petőfitelepi Jézus Szíve templomban folytatódik és kedd reggel 7 óráig tart a szentségimádás. Megjelent az

„Amint az Atya szeret engem - Gondolatok a Papság Évére”

című könyv első része. A kiváló összeállítás a papságról szóló idézeteket tartalmaz: a Szentírásból, szentektől, nagy pápáktól, teológusoktól, gondolkodóktól, lelkipásztoroktól. „A kötet négy egységben tekinti át a papi élet alapvető vonásait: a lét; a cselekvés; a kihívások; a távlatok. A húsvétra megjelent első kötet az első két fejezetet tartalmazza.” Kapható a szegedi Korda könyvesboltban (Aradi vértanúk tere-Zrínyi utca).

„Mondjatok áldást” mottóval hirdetnek szolidaritást a Szentatyával a ferences szerzetesek.

A kezdeményezés lényege, hogy május 1-től 40 napon át imádkozzunk, böjtöljünk, hozzunk áldozatot önkéntes felajánlásra, Pápáért és mindazokért a papokért, akiket ma súlyos támadások érnek. A felajánlások megtehetők a Mátraverebély-Szentkúti nemzeti kegyhely internetes oldalán www.szentkut.hu/mondjatok_aldast internetes oldalán.

Böjte Csaba

atya kezdeményezésére indult el a

www.ilyenazenpapom.hu világhálós oldal

. Itt a hívek kifejezhetik szolidaritásukat a papság mellett, ellensúlyozandó a médiából hallható sok-sok negatívumot. Az interaktív oldalon leírhatjuk gondolatainkat és szavazhatunk is arra, hogy milyennek ismertük meg papjainkat. A

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) előadássorozatának

következő alkalma április 26-án 19 órakor lesz. Miskei Antal Szent István-i örökségünk címmel tart előadást. Helyszín: a Klebelsberg terem (Gál Ferenc Hittudományi Főiskola, Dóm tér 6.)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.