Egyházmegyei hírek: érkezik a Feltámadási menet

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye aktuális híreit és alkalmait olvashatják alább az érdeklődők.

“Szent Atyám, tartsd meg őket a nevedben, akiket nekem adtál, hogy egyek legyenek, mint mi.” Jn 17.11. E mottóval indult útjára ismét a Kárpát-medence összefogását jelképező Feltámadási menet zarándoklata, amelynek ebben az évben már három ága járja útját a Kárpát-medence magyarlakta településein. Jelvénye az Árpád-kori motívumú szárnyas kereszt, amelynek három része 48 nap alatt ér el Csíksomlyóra, hogy ott pünkösdkor újból eggyé váljanak.
A Feltámadási menet Zamárdiból induló alsó ága április 29-én, csütörtökön 18 órakor érkezik a szeged-tarjánvárosi Szent Gellért templomba (Tátra tér 5.) Fogadását követően szentmise és zenés áhítat lesz, melyen a Lumen együttes szolgál.
Szintén a Feltámadási menethez kapcsolódik az az ökumenikus imaalkalom, melyre április 30-án, pénteken délelőtt 10 órakor kerül sor a szegedi Szent Gellért templomban (Tátra tér). Ezen a napon délután fél 5-kor viszik tovább a keresztet Algyőre, majd Hódmezővásárhelyre.
A zarándoklat világhálós oldala: www.bucsujaras.hu/feltamadasimenet2010.html

2010. április 30-május 2. között Egyházmegyei Ifjúsági Lelkigyakorlat lesz Szeged-Szentmihályon 16 éven felüli fiatalok számára, akik közösséget keresnek, valamint szeretnének énekkel, vidáman Istenhez közelebb kerülni, és mindennapi tapasztalataikat megosztani egymással. A szervezők május 2-án este 19.00 órakor minden érdeklődő számára nyitott bemutatkozást tartanak a templomban – így az is bepillantást nyerhet egy ilyen lelkigyakorlatba, aki most nem tud részt venni rajta. Érdeklődni és jelentkezni Noé Gabinál és Zoltánnál lehet: e-mailben: gazo.noe@gmail.com; vagy telefonon: 20/82-33-495, 20/53-22-204.

Az Egyházmegyei Családpasztoráció Jegyes Hétvégét szervez Szeged-Szentmihályon 2010. május 28-30-ig. Az intenzív bentlakásos programot Thorday Attila atya, és a Noé valamint a Novák házaspár vezeti. Olyan párok jelentkezését várják, akik a házasságra irányuló szándékkal járnak együtt, vagy az idén házasodnak esetleg nemrég keltek egybe, de szeretnék mélyíteni kapcsolatukat. Információ és jelentkezés: Noé Zoltán és Gabi: gazo.noe@gmail.com; tel: 20/82-33-495, 20/53-22-204.

Április 28-án szerdán 19 órától taizéi imaóra lesz Szegeden, az evangélikus templomban (Tisza Lajos. krt. 16.), melyen részt vesz a közösség egyik testvére is.

Száz éves a bordányi Szent István Király templom. Az ez alkalomból tartott jubileumi év ünnepségsorozatának záró szentmiséje 2010. április 25-én 17.00 órakor lesz, melyet Kiss-Rigó László püspök mutat be. Ebben a szentmisében emlékeznek meg 1910. április 24-re, a templom felszentelésének napjára, és ekkor részesülnek a bérmálás szentségében a plébánia közösségének felkészült tagjai.

Tápén és Petőfi-telepen 24 órás szentségimádás lesz április 26-án reggel 7 órától 27-én reggel 7 óráig, melynek során hazánk sorsának jobbra fordulásáért ajánlják fel imáikat a hívek. Hétfőn reggel 7-től 19 óráig a tápéi Szent Mihály templomban kezdődik, majd pedig hétfő 19 órától a petőfitelepi Jézus Szíve templomban folytatódik és kedd reggel 7 óráig tart a szentségimádás.

Megjelent az „Amint az Atya szeret engem – Gondolatok a Papság Évére” című könyv első része. A kiváló összeállítás a papságról szóló idézeteket tartalmaz: a Szentírásból, szentektől, nagy pápáktól, teológusoktól, gondolkodóktól, lelkipásztoroktól.
„A kötet négy egységben tekinti át a papi élet alapvető vonásait: a lét; a cselekvés; a kihívások; a távlatok. A húsvétra megjelent első kötet az első két fejezetet tartalmazza.” Kapható a szegedi Korda könyvesboltban (Aradi vértanúk tere-Zrínyi utca).

„Mondjatok áldást” mottóval hirdetnek szolidaritást a Szentatyával a ferences szerzetesek. A kezdeményezés lényege, hogy május 1-től 40 napon át imádkozzunk, böjtöljünk, hozzunk áldozatot önkéntes felajánlásra, Pápáért és mindazokért a papokért, akiket ma súlyos támadások érnek. A felajánlások megtehetők a Mátraverebély-Szentkúti nemzeti kegyhely internetes oldalán www.szentkut.hu/mondjatok_aldast internetes oldalán.

Böjte Csaba atya kezdeményezésére indult el a www.ilyenazenpapom.hu világhálós oldal. Itt a hívek kifejezhetik szolidaritásukat a papság mellett, ellensúlyozandó a médiából hallható sok-sok negatívumot. Az interaktív oldalon leírhatjuk gondolatainkat és szavazhatunk is arra, hogy milyennek ismertük meg papjainkat.

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) előadássorozatának következő alkalma április 26-án 19 órakor lesz. Miskei Antal Szent István-i örökségünk címmel tart előadást. Helyszín: a Klebelsberg terem (Gál Ferenc Hittudományi Főiskola, Dóm tér 6.)

Default thumbnail
Előző sztori

Juhnyíró-bajnokság: öt mázsa gyapjú két óra alatt

Default thumbnail
Következő sztori

Névforduló: I. Géza, Celsius, Marconi

Legutóbbi hasonló cikkek