Egészség

Látássérülteket segít a szegedi Kreatív Formák Alapítvány + HANG

Látássérülteket segít a szegedi Kreatív Formák Alapítvány + HANG

2010. március 24., szerda
Látássérülteket segít a szegedi Kreatív Formák Alapítvány + HANG

Több ezer ember szorulna segítségre, mégis kevesen tudják, hogy a látássérülteket hatékonyan segítő központok működnek országszerte; ilyen a szegedi Kreatív Formák Alapítvány is, amely a látásvizsgálattól, a hétköznapi tevékenységek elvégzésén át, a munkára való visszavezetésben is jelentős támogatás ad a hozzáfordulóknak.

A pályázati forrásból 2007 óta működő alapítvány fennállása óta több mint másfél száz emberen segített a dél-alföldi régióban, de a kapacitásuk ennél sokkal többet is elbírna - hangoztatta szerdai sajtótájékoztatóján

Falusiné Kovács Lívia

szakmai vezető. Egy felmérést ismertetve elmondta: ma Magyarországon körülbelül hatvannégyezer embert érint a felnőttkori látássérültség. Köztük tizenkétezer ember teljesen vak, és évente újabb hatezer ember válik részlegesen látás vesztetté. Ez többnyire betegség – cukorbetegség, agydaganat, rövidlátás szövődményei, hályogok, vagy látóideg-sorvadás – következménye. Az ilyen felnőttek 35 százaléka aktív korú. Az alapítvány központja Szegeden van, de dolgoznak a régióban Orosházán, Békéscsabán, Kecskeméten és Baján is. A jelenleg mintegy húsz munkatárs, csaknem nyolcvan emberrel foglalkozik, de terveik szerint hamarosan több mint kétszáz segítségre szoruló látássérülttel tudnak dolgozni. Az alapítvány az élet minden szegmesében tud segíteni a hozzájuk fordulókon. A jelentkezők először egy látásvizsgálaton vesznek részt, majd megismertetik őket a korrekciós eszközökkel, és segítenek is beszerezni azokat. Ezt követi az elemi rehabilitáció. Ennek során az önálló tájékozódást, közlekedést tanulhatják meg a megmaradt látás segítségével, illetve újratanulhatják a mindennapos élet tevékenységeit is. Lehetőség van megtanulni a különböző informatikai eszközök használatát, például a különböző szoftvereket, illetve felolvasó programokat - mondta a szakmai vezető. A munkatársak között szociális munkások is vannak, akik az életvitelhez adnak tanácsokat, de pszichés támogatást is nyújt az alapítvány. A szolgáltatások csúcsa a foglalkoztatási rehabilitáció, amely során nem csak a látássérülttel, hanem adott esetben környezetével is foglalkoznak. Tanácsot és segítséget adnak az akadálymentesítésben, a munka esetleges átalakításában. Emellett klubot is működtetnek, és a pártfogoltjaik sorsát figyelemmel követik, hogyha kell, újra segítsenek. A szakemberek a látássérülés mellett kialakult mozgás- és halláskárosodást szenvedettekkel is foglalkoznak. Az alapítvány tevékenységét fennállása óta százkilencven millió forintnyi pályázati pénzből finanszírozzák, s a páciensek mellett a szakképzett munkaerő megtalálása is nagy kihívás. A szegedi önkormányzat egyébként kedvezményes bérleti díjjal segíti az alapítvány munkáját egy önkormányzati ingatlanban.

Hallgassa meg a Rádió88 Falusiné Kovács Líviával, az alapítmány szakmai vezetőjével készített hanganyagát!

Hallgassa meg a Rádió88 Solymos László várospolitikai alpolgármesterrel készített hanganyagát!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.