Közélet

A Gulághoz hasonlítja a Reök előtti tér felújítását a városvédő

A Gulághoz hasonlítja a Reök előtti tér felújítását a városvédő

2010. február 22., hétfő
A Gulághoz hasonlítja a Reök előtti tér felújítását a városvédő
Szerkesztőségünkbe egy olvasói levelet juttatott el v. Szilágyi Árpád a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület elnöke, melyben a Reök-palota előtti építkezés problémáit fogalmazza meg.

Látványos, de törvénysértő építkezés Szegeden a Reök palota előtt

„A Délmagyarország napilapban 2010. február 18-án megjelent „Már készül a díszburkolat a Lófaránál” című cikkben leírtakat másképp látom, mivel utam minden nap a Reök-palota előtt vezet el, s így rendszeresen látom az építkezés folyamatát. Az építkezés körülményeiről akaratlanul is eszembe jut Rozsás János szépkorú író elbeszélése a Gulágon töltött éveiről, a kegyetlen időjárásról, a fűtetlen barakkokról, éhezésről, és ha élni akartak, akkor a mindennapos robotról. A háborút nyert győztes hatalom a hadifoglyait nem üdültetés céljából tartotta, hanem a legkeményebb munkákat végeztették velük, szélben, hóesésben, kemény hidegben. Hasonló jelenségnek vagyunk szemtanúi a Reök-palota előtt is, csak az a különbség, hogy az ott dolgozó munkások szabad akaratukból, a munkalehetőség megőrzése miatt vállalják a kegyetlen robotot, a kemény „szögedi” tél kellős közepén. A címbeli „látvány” szót azért használtam, használom, mivel ilyen építkezést soha nem láttam, pedig harminc évig építésvezető, műszaki ellenőr, beruházó voltam, s így jártassággal bírok a mélyépítő munkák területén. Ezen az építkezésen egyidőben történik a földmunka, a csatorna és elektromos kábel fektetés, a térbetonozás és a 9x9x9 cm-es kiskocka kövekkel a térburkolás, stb...! Itt van a hasonlóság, hiszen 8-10 órán keresztül agyonfagyva, térdelve köveznek a honfitársaim. Nem fegyveres őrök vigyáznak rájuk, hanem az építésvezető, akinek ki van adva, hogy a munkát időre kell elvégezni, még akkor is, ha az építési technológiát - sok esetben - nem tartják be, így az elkészült munka minősége sem lesz megfelelő annak ellenére, hogy a tisztelt építésvezető kolléga úr mindent megtesz az eredményességért. Természetesen a fenti cikkben lévő fénykép nem árulkodik a hiányosságokról és a cikk szöveges része sem utal az általam leírtakra. A kép viszont jól mutatja, hogy a legyező alakban történő kövezés, legjobb esetben is csak III. osztálynak megfelelő minőségű. Jól tájékozott autóbusz-utastársaimtól hallottam, hogy azért dolgoznak ilyen megfeszített, embertpróbáló tempóval, mivel 2010. március 15-re át kell adni a Reök-palota előtti teret, hogy a városvezetés ott tudja megtartani Nemzeti Ünnepünk megünneplését, szobor- és téravatással egybekötve. Ezt azért tartanám furcsának, mert - hiszen - akik a megemlékezést a Huszár Emlékműnél akarják tartani, azok voltak a Kegyeleti Kert lerombolói is.

Szeged polgárai soha olyan igaz szeretettel nem veszik körül a szobrot, mint ahogy azt 1943. május 9-én tették. Ezt mutatja az a két fénykép, amit a szépkorú, de jó egészségnek örvendő Debreceni Sándorné úrhölgy készített. A „látványos”, de törvénysértő építkezés miatt a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület a Csongrád Megyei Bírósághoz fordult jogorvoslatért” – szól vitéz Szilágyi Árpád, városvédő polgár a Magyar Kultúra Lovagjának levele.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.