Világklasszis kosarasok az újszegedi sportcsarnokban

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A világ egyik legjobb női kosárlabdacsapata, a Szpartak Moszkva ellen lép pályára szerdán 18 órától a Szeviép-Szeged. Az elmaradt Euroliga-mérkőzést pótolja a két együttes. Az orosz gárdát olimpiai bajnok klasszisok alkotják.

A világ legjobb női kosárlabdásai közül egy csapatra valót láthat a közönség szerdán 18 órától az újszegedi sportcsarnokban. A Szpartak Moszkva, mely begyűjtötte a zseniket, nem mellesleg Európa legjobb klubcsapata és akár lehetne egy amerikai “all star” együttes is. Az oroszok nem bemutatózni jönnek Szegedre, persze a magyar szemeket játékuk biztosan elkápráztatja, hanem a november elején elmaradt Euroliga-meccset pótolják a Szeviép-Szegeddel. A találkozó azért hiúsult meg, mert a klub milliárdos tulajdonosát, Sabtaj von Kalmanovicsot a találkozó előtt néhány nappal, több lövéssel meggyilkolták. Akkor az orosz együttesnek csak a szerelése érkezett meg, amit a szegediek decemberben visszaszállítottak, a játékosok viszont otthon maradtak. Kérdéses volt, hogy a sztárcsapat együtt marad-e. A klasszisok úgy döntöttek, az idény végéig biztosan Moszkvában játszanak, ezáltal a szegediek is láthatják a férfias, gyors, amerikai stílusú kosárlabdát játszó együttest.
Az oroszoknál olimpiai és Európa-bajnokok játszanak. Az amerikai Sylvia Fowles 2008-ban olimpiát nyert Pekingben, nem mellesleg két méteres játékos. Az orosz Ilona Korsztyin két éve Európa-bajnok volt. Sue Bird, a kétszeres olimpiai bajnok amerikai irányító, és a világ legjobb női játékosaként számon tartott olimpiai aranyérmes Diana Taurasi is ellátogat Szegedre. A lett klasszis, Anete Jekabsone-Zogota szintén kimagaslik az európai játékosok közül.
Az oroszok egymásután háromszor nyerték meg a legrangosabb kupát, és a szuper kupa birtokosai is. Egy ilyen szuper gárda ellen, mi lehet a célja a Szeviép-Szeged együttesének, amely először szerepel a legrangosabb európai kupában? Bencze Tamás vezetőedző nem lepődött meg a kérdésen, válaszából kiderült, nem egyszer átgondolta az oroszok elleni motivációs rendszert. „Olyan világklasszisokkal találkozhatnak játékosaink, akiket csak televízióban láttak. Részcélokat tűzök ki a játékosok elé: tegyünk meg mindent, hogy egy negyedet nyerjünk, vagy próbáljuk egy adott intervallumban Sue Birdet tíz pont alatt tartani, aki negyveneket dob. Célzott védőfeladatokat fogok adni, és azt szeretném, hogy a játékosoknak sikerüljön minél tovább megvalósítani az elvárásaimat. Természetesen nem reális, hogy szoros meccset játszunk az orosz együttessel” – mondta Bencze Tamás.
A Szeviép-Szeged dolgát még jobban megnehezíti, hogy a vezetőedző egyelőre betegség miatt négy játékosára, Németh Bernadettre, Lengyel Dalmára, Vincze Viktóriára és Laczi Editre nem számíthat. Bencze Tamás úgy gondolja, kockáztatni nem érdemes, a lázas játékos biztosan nem játszik. De ennél összetettebb a probléma, mert az említett játékosok nélkül gyakorlatilag nem lesz cseréje a Szeviép-Szegednek. Ugyanakkor azt is figyelembe kell vennie a csapat összeállításánál, hogy a hétvégén Hepp Kupa döntőt játszik a szegedi gárda, ahol csak magyar játékosok léphetnek pályára.

A női kosárlabda Euroliga D csoportjának állása 8 forduló után

1. Moszkva (orosz) 7 7 620-446 14
2. Brno (cseh) 8 5 3 587-585 13
3. Fenerbache (török) 8 5 3 582-601 13
4. Tarbes (francia) 8 2 6 552-619 10
5. Gdynia (lengyel) 8 2 6 544-585 10
6. Szeviép Szeged 7 2 5 465-514 9
Default thumbnail
Előző sztori

Lakossági bejelentés alapján fogták el a határsértőket

Default thumbnail
Következő sztori

Szeged ismét elhavazva – KÉPEKKEL és VIDEÓVAL

Legutóbbi hasonló cikkek