Színház: február az Aranycsapattal és a Tirami suval

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Mozart Requiemje haiti földrengés áldozatainak emlékére, az élők megsegítésére, Aranycsapat-premier, Amor omnia és Tirami su – ez a Szegedi Nemzeti Színház februári kínálata.

Gyüdi Sándor direktor a sajtótájékoztató köszöntőjében elmondta: jelentős nézőszám-növekedést könyvelhet el a Szegedi Nemzeti Színház. A 2008-as 79 ezer fizetőnéző-számot sikerült 104 ezerre tornázniuk a válság adta gazdasági környezetben. A sikert a főigazgató szerint a színvonalas, nagy nézőközönség érdeklődésére számot tartó produkcióknak és a fizetőképes kereslet alakulását figyelembe vevő jegyárpolitikájuknak köszönhetik.

Jótékonysági koncerttel folytatódik az évad második fele a színházban: a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Vaszy Kórus Mozart Requiemjét adja elő február 7-én a Nagyszínházban. A koncert szólistái Kónya Krisztina, Érsek Dóra, László Boldizsár és Altorjay Tamás lesznek. A jótékonysági hangverseny bevételét és az összegyűjtött adományokat a haiti földrengés túlélőinek megsegítésére ajánlják föl. Baross Gábor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója úgy fogalmazott: a bajba jutottak megsegítésére a muzsika felhívó erejét szeretnék használni. A koncert jegyei már kedd délutántól megvásárolhatók.

Február 11-én a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasótermében közönségtalálkozót tartanak Fenyő Miklós és Tasnádi István Aranycsapat című darabjához kapcsolódóan, melyen a rendező Tasnádi Csaba és a darab főszereplői beszélgetnek a produkcióról. A közönségtalálkozó médiatámogatója a SZEGEDma.hu.

Február 16-án a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház érkezik Szegedre: a bánsági társulat két nemzetközi hírű bolgár rendező, Peter Pasov és Zseni Pasova Amor omnia című mozgásszínházi produkcióját mutatja be, mely a szerelem különböző formáit ábrázolja.
Tirami su címmel mutatják be a kolozsvári színház irodalmi vezetője, Visky András darabját február 17-én a Kisszínházban Bodolay Géza rendezésében. A szerző azonos címet viselő könyvéből készült, kétszereplős identitásjátékban Gidró Katalin és Horváth Illés lép színpadra.
Tasnádi István Aranycsapat című darabja Fenyő Miklós zenéjével és Tasnádi Csaba rendezésében kerül a szegedi közönség elé február 19-én. A darab az 1954-es labdarúgó világbajnokság idején játszódik. A Fenyő Miklós révén rock and rollos hangulatot ígérő produkció a Viharos gólöröm két nagyiramú félidőben alcímet viseli. A bemutató napján megkoszorúzzák az Aranycsapat szobrát a Korányi fasoron.

Január 28-án kinyílik „Thália temploma” – ezzel a címmel rendez a Somogyi-könyvtár kiállítást Sándor János rendező, a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagjának magángyűjteményéből. A színművészet a világon a legillékonyabb művészet – fogalmazott Sándor János. Mint mondja, színháztörténeti kutatásaival emléket szeretne állítani a szegedi kultúra szereplőinek. A tárlat 1945-ig – a teátrum államosításáig – kíséri a Szegedi Nemzeti Színház történetét: többek között a szegedi színészek, vagy a Monarchia területén működött színházak képeit találjuk meg régi levelezőlapokon. A tárlat legrégebbi darabja 1837-ből a Pesti Magyar Színház eredeti alapítólapja, amelyet a vidéki színházaknak küldtek körbe, hogy adakozzanak a nemes célra.
A sajtótájékoztatón továbbá arról is beszámoltak, hogy megjelent László Boldizsár, a Szegedi Nemzeti Színház tenorjának első operalemeze, melyet hamarosan meg is lehet majd vásárolni.

Előző sztori

Könczey Elemér karikatúrája

Következő sztori

Nyugtatót vettek be: öt makói diák kórházban