Kultúra

Színház: február az Aranycsapattal és a Tirami suval

Színház: február az Aranycsapattal és a Tirami suval

2010. január 26., kedd
Színház: február az Aranycsapattal és a Tirami suval
Mozart Requiemje haiti földrengés áldozatainak emlékére, az élők megsegítésére, Aranycsapat-premier, Amor omnia és Tirami su – ez a Szegedi Nemzeti Színház februári kínálata. Gyüdi Sándor direktor a sajtótájékoztató köszöntőjében elmondta: jelentős nézőszám-növekedést könyvelhet el a Szegedi Nemzeti Színház. A 2008-as 79 ezer fizetőnéző-számot sikerült 104 ezerre tornázniuk a válság adta gazdasági környezetben. A sikert a főigazgató szerint a színvonalas, nagy nézőközönség érdeklődésére számot tartó produkcióknak és a fizetőképes kereslet alakulását figyelembe vevő jegyárpolitikájuknak köszönhetik. Jótékonysági koncerttel folytatódik az évad második fele a színházban: a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Vaszy Kórus Mozart Requiemjét adja elő február 7-én a Nagyszínházban. A koncert szólistái Kónya Krisztina, Érsek Dóra, László Boldizsár és Altorjay Tamás lesznek. A jótékonysági hangverseny bevételét és az összegyűjtött adományokat a haiti földrengés túlélőinek megsegítésére ajánlják föl. Baross Gábor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója úgy fogalmazott: a bajba jutottak megsegítésére a muzsika felhívó erejét szeretnék használni. A koncert jegyei már kedd délutántól megvásárolhatók.
Február 11-én a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasótermében közönségtalálkozót tartanak Fenyő Miklós és Tasnádi István Aranycsapat című darabjához kapcsolódóan, melyen a rendező Tasnádi Csaba és a darab főszereplői beszélgetnek a produkcióról. A közönségtalálkozó médiatámogatója a SZEGEDma.hu.
Február 16-án a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház érkezik Szegedre: a bánsági társulat két nemzetközi hírű bolgár rendező, Peter Pasov és Zseni Pasova Amor omnia című mozgásszínházi produkcióját mutatja be, mely a szerelem különböző formáit ábrázolja. Tirami su címmel mutatják be a kolozsvári színház irodalmi vezetője, Visky András darabját február 17-én a Kisszínházban Bodolay Géza rendezésében. A szerző azonos címet viselő könyvéből készült, kétszereplős identitásjátékban Gidró Katalin és Horváth Illés lép színpadra. Tasnádi István Aranycsapat című darabja Fenyő Miklós zenéjével és Tasnádi Csaba rendezésében kerül a szegedi közönség elé február 19-én. A darab az 1954-es labdarúgó világbajnokság idején játszódik. A Fenyő Miklós révén rock and rollos hangulatot ígérő produkció a Viharos gólöröm két nagyiramú félidőben alcímet viseli. A bemutató napján megkoszorúzzák az Aranycsapat szobrát a Korányi fasoron. Január 28-án kinyílik „Thália temploma” – ezzel a címmel rendez a Somogyi-könyvtár kiállítást Sándor János rendező, a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagjának magángyűjteményéből. A színművészet a világon a legillékonyabb művészet – fogalmazott Sándor János. Mint mondja, színháztörténeti kutatásaival emléket szeretne állítani a szegedi kultúra szereplőinek. A tárlat 1945-ig – a teátrum államosításáig – kíséri a Szegedi Nemzeti Színház történetét: többek között a szegedi színészek, vagy a Monarchia területén működött színházak képeit találjuk meg régi levelezőlapokon. A tárlat legrégebbi darabja 1837-ből a Pesti Magyar Színház eredeti alapítólapja, amelyet a vidéki színházaknak küldtek körbe, hogy adakozzanak a nemes célra. A sajtótájékoztatón továbbá arról is beszámoltak, hogy megjelent László Boldizsár, a Szegedi Nemzeti Színház tenorjának első operalemeze, melyet hamarosan meg is lehet majd vásárolni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.