Beck Gábor: A Zöld Baloldal fő ereje a hitelesség

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Az MSZP sokkal inkább szolgálja a nemzetközi pénzvilág, a multinacionális cégek érdekeit, mint a baloldali elveket, és az országot eddig soha nem látott mély gazdasági és erkölcsi válságba taszította. Ehhez pedig a Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP) is asszisztál. Ilyen és hasonló gondolatokat fogalmaztak meg azok a politikusok, akik az MSZDP helyi csoportjából kilépve tavaly októberben létrehozták a Zöld Baloldal szegedi szervezetét. Beck Gábor városi elnök azóta a párt héttagú országos elnökségébe is bekerült. Vele beszélgettünk.

– Az utóbbi években a magukat baloldalinak nevező vagy akként meghatározó pártok népszerűségvesztése láttán sokan eleve kétkedéssel fogadják az újabb és újabb politikai szerveződések megjelenését a politikai palettának azon az oldalán. Miben más a Zöld Baloldal, miért higgyék el az emberek, hogy nem az MSZP újabb szatellitpártjáról, kreálmányáról van szó?

– Tisztában vagyok vele, hogy akadnak kritikus hangok, de a Zöld Baloldal esetében valóban a hiteles képviselet az első számú szempont, nem a süllyedő hajóról történő menekülés. Szegeden is éppen ezért hoztuk nyilvánosságra, hogy az MSZDP helyi szervezetének túlnyomó része lépett át ide, hozta létre a csoportot. Tevékenységünk, írásaink visszakereshetőek: kritikánk 1995 óta él a Fidesszel és a mostani kormánypártokkal szemben.

– De miért éppen most kellett szakítani az MSZDP-vel?

Hosszú évek folyamatáról van szó. Az MSZDP helyi szervezetének tagságán belül évek óta egyre erősödtek az MSZP politikáját támadó hangok. Ami ugyanis 2002 óta kormánypolitika címén folyik, az korántsem nevezhető baloldalinak.

– Ugyanis?

– Kezdetben világosan az SZDSZ húzódott meg emögött, mely arányaihoz képest óriási túlsúllyal jelent meg a politikai hatalomban. Az MSZP nem tudott ellenállni ennek a nyomásnak bizonyos kőkemény gazdasági érdekek miatt. Ha csak Szegedet vizsgáljuk, mi történt? Presztízsberuházásokat erőltetett a Botka-féle városvezetés, miközben az összes létező gyár, termelő üzem megszűnt, s a vállalkozások idetelepítéséről szóló ígéretet sem váltották valóra. Ezenkívül országos szinten jelentkező probléma, hogy az összes terhet az úgynevezett „aprónéppel” fizettették meg. Mi ez ellen folyamatosan tiltakoztunk az MSZDP-n belül.
A másik ok, hogy az MSZP azt a politikát folytatja, amibe a Fidesz 2002-ben belebukott. Hosszú éveken át hiába szajkóztuk, hogy a baloldal akkor követ jó taktikát, ha szélesebb összefogásra, közös platform létrehozására törekszik, melyben a kicsik is megtarthatják identitásukat, ehelyett a szocialisták is azt mondják: egy a zászló, alá lehet állni… Elegünk lett abból, hogy az MSZDP is az MSZP egyfajta fiókszervezeteként működik!
Ezért, ebben a helyzetben döntöttünk a Zöld Baloldal mellett, melyben hiteles baloldali csoportosulások álltak össze a szövetségi politika jegyében.

– Közeledik az országgyűlési, majd az önkormányzati választás, nem maradt túl sok idejük a felkészülésre. Hány körzetben láthatunk majd tavasszal Zöld Baloldal-jelöltet?

– Valóban rövid az idő, s nincs túl sok pénzünk, illetve médiafelületünk sem, így csak a kőkemény munkára építhetünk. Szegedről tudok szólni: célunk, hogy mindhárom választókerületben legyen indulónk, de ha ez nem jön össze, akkor is minimum két körzetben szeretnénk önálló jelöltet állítani.

– Kik lehetnek az indulóik?

no images were found

– Úgy gondolom, még januárban nyilvánosságra hozzuk a neveket. Mindenképpen szakmailag felkészült, hiteles személyeket akarunk találni, hiszen ebben állhat a mi erőnk. A választás fő tétje számunkra az, hogy elhitessük a baloldali szavazókkal: az MSZP-nek van alternatívája, igenis létezik hiteles baloldali program az országban. Nem százalékokban fejezném ki céljainkat, hiszen azt szeretnénk, ismerjék meg a Zöld Baloldalt és pártunk programját. Ezt követően az önkormányzati választáson már sikeresebbek lehetünk. Ott természetesen valamennyi szegedi körzetben lesz jelöltünk.

– Állítanak-e önálló polgármesterjelöltet 2010-ben? Ahogy a Jobbik esetleges indulója a Fidesz választottjától, úgy a politikai logika szerint az önök indulója az MSZP emberétől, minden valószínűség szerint Botka Lászlótól csenhet el szavazatokat…

– Nem zárom ki, hogy saját polgármesterjelölttel indulunk, de a realitások talaján mozogva először meg kell nézni, mi történik tavasszal az országgyűlési választásokon. Épp a hitelesség okán nem szeretnénk olyan utcába bemenni, hogy a párt mulatságossá váljon. Azt is megvizsgáljuk, ki kit indít, akad-e olyan személy, akit esetleg támogatni tudunk.

– Mi az elsődleges szempont a mérlegelésnél: a jelölőszervezet, a program vagy a személy?

– Nézze, alapvetően minden oldallal jó emberi kapcsolatokat ápolunk. A jelölt személye természetesen nagyon fontos, de az még inkább, hogy mit képvisel, milyen programmal áll elő, mutat-e ez új irányt, szolgálja-e a ez város fejlődését, előtérbe helyezi-e ez végre a szegediek érdekeit. Nem vitatható ugyanis, hogy bizonyos szempontból sokat fejlődött Szeged az utóbbi két ciklusban, más területeken – csak egy példa: munkanélküliség – viszont komoly gondokkal küzd.

– Ha a Zöld Baloldal számára elfogadható programmal rukkol elő, adott esetben akár Botka László mellé is odaállnának?

– Személy szerint az ő támogatását nehezen tudom elképzelni. Az a vezetési stílus, közgyűlési viselkedés, amit ő mutat, a Zöld Baloldal számára nem elfogadható. Másrészt nehezen vállalható egy olyan MSZP-s politikus, aki az utóbbi nyolc év kormányzati politikáját, a meghozott törvényeket tetteivel, szavazatával segítette. Tehát azt gondolom, a válasz: nem!

– Megszűntek a gyárak, nincsenek termelő beruházások, nem érkeztek új vállalkozások Szegedre, növekszik a munkanélküliség – az ön által említett kritikában gyakorlatilag megegyezik azzal, ahogyan a Fidesz–KDNP-s ellenzék támadja a polgármestert. Hogy nézne ki a helyes fejlődési irány a Zöld Baloldal szerint?

– Meggyőződésünk, hogy a várospolitika alapjai a következők: nyugodt, élhető város biztonságot adó munkahelyekkel, erős közbiztonsággal és jól szervezett közlekedéssel. Ennek sok tekintetben éppen az ellenkezőjét tapasztaltuk az elmúlt nyolc évben. Az éjszakai utcai élet bizony hagy kívánnivalót maga után, Szeged közlekedését – miután az SZDSZ kezébe került – az őskáosz, az átgondolatlanság jellemzi, s a munkahelyteremtés területén sem történtek megnyugtató lépések. Adópolitikai és egyéb kedvezményekkel kellene segíteni a helyi vállalkozásokat. Minden lehetséges eszközzel támogatni kellene őket a kiírt pályázatokon, s el kellene érni, hogy a Szegeden végzett beruházások lehetőség szerint az ő kezükbe kerüljenek. Ez igenis kulcskérdés, s ha máshol meg tudják oldani, akkor nekünk is meg kell tennünk!

– Kétségkívül szép gondolatok és célok, ugyanakkor talán még többre lenne szükség ahhoz, hogy igazán megélénküljön a megyeszékhely gazdasága. Igazán tőkeerős nagyvállalkozásokat nem sikerült az utóbbi években Szegedre csábítani…

– Valóban, de ez nem kizárólag szegedi probléma. A legnagyobb hibának azt tartom, hogy hagytuk leépülni a működő iparágakat, engedtük bezárni, elmenni a gyárakat. Nagyon nehéz lesz visszafordítani ezt a tendenciát, Szeged önmagában nem is tudja megoldani ezt a feladatot, ehhez megfelelő kormányzati politikára van szüksége. Az MSZP elsősorban az autópályára épített, de ez a beruházás elkésett, mert mire elkészült a pálya, a vállalkozások már tovább is tudtak menni, így átszaladtak a városon.
A turisztika nem lenne rossz irány, csak sajnos Szegeden nagyon kevés ehhez a látványosság, az attrakció. Nincs hegy, nincs tengerpart. Lesz ugyan egy élményfürdő, de ennek fenntartását egyrészt igen nehéz lesz kigazdálkodni, másrészt a magyar állampolgár nem tudja majd kifizetni a belépőket, a nyugati turista pedig idefelé négy-öt hasonló létesítménnyel találkozik, miért jönne tehát Szegedig? Egyébként a Zöld Baloldal a fürdőberuházást önmagában is elhibázottnak tartja. Egy ilyen projektet a kiváló gyógyvízre kellett volna alapozni, nem pedig egy 300 méteres csúszdára.

– Azt már tudjuk, hogy Európa leghosszabb vízi csúszdája önök szerint nem jelent majd kitörési pontot a városnak, de mégis, miben látják akkor a megoldást?

– Fontos húzóágazat lehetne a mezőgazdaság és az ahhoz kapcsolódó feldolgozóipar, ha a következő kormányzat ehhez megfelelő kereteket biztosít, illetve ehhez támogatást harcol ki az Európai Uniótól. Amíg ugyanis az EU a szőlőtőke kivágását dotálja, addig a probléma megoldása meghaladja Szeged erejét.
További helyes irányok a gyógyszeripar, az egészségipar és az informatika. Mindehhez persze vissza kell állítani az oktatási rendszerünk presztízsét, mely jelentősen megkopott az utóbbi két ciklusban. A szakemberek helyben maradását is biztosítanunk kell, amihez ismét csak szükséges a támogató kormányzati politika. Akkor majd joggal reménykedhetünk abban, hogy idetelepül például egy gyógyszergyártó és -kutató cég, ami fellendíti a vendéglátást, a turisztikát is. Világosan kell látni: egy ágazat önmagában nem húzza ki a kátyúból a szekeret, sok jó, összehangolt döntésre van szükség!

– Sokat beszéltünk országos és helyi politikáról, hallottunk a baloldalisághoz való viszonyról is, egy valamit azonban még homály fed: mitől zöld ez az új alakulat, a Zöld Baloldal?

– Azért tartottunk fontosnak a zöld gondolat felvállalását és képviseletét, mert szembe kell szállnunk azzal a folyamattal, hogy fokozatosan tesszük tönkre környezetünket. A globális pénzvilágnak és a multi tőkének kizárólagos érdeke a minél nagyobb profit elérése, ezért fogyasztásra ösztönzi az embereket, még akkor is, mikor semmilyen szükség nincs erre. Aki ezekkel a körökkel szembemegy, az ma már eleve kvázi környezetvédő szerepbe kerül!
Mindezek okán a Zöld Baloldal Szegeden maximálisan kiáll a meglévő értékek megőrzése mellett. Arra fogunk törekedni, hogy az összes beruházást szálára szedjük, alaposan végiggondoljuk. Súlyosan elhibázott ugyanis az a városvezető politika, mely pusztán a beruházó érdekeit tartja szem előtt. A Szegeden zajló projektekből nemcsak a befektetőknek, hanem a városlakóknak, az itt élőknek is profitálniuk kell!

Előző sztori

Egeresi jókívánságai a Julián-naptár szerinti karácsonyra

Következő sztori

Bakai Csaba váltaná Talpai Jánost a CSLSZ élén